Božićna trpeza mrsna i slasna
Shutterstock
Božićna česnica

Shutterstock

Božićna česnica, Foto: Shutterstock

Božićna česnica

Sastojci:

2 jajeta

1 kockica kvasca

500 ml mleka

1 kg brašna

malo soli i novčić

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopite kvasac i dodajte umućeno jaje. Posolite i dodajte brašno kašiku po kašiku. Po potrebi dolijte preostalo mlako mleko i umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste. Potom ga blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste skroz. Napravite ga kao pogaču i ubacite novčić koji ste dobro oprali i dezinfikovali. Namažite umućenim jajetom i pecite u podmazanom plehu.

Pita s pečurkama

Shutterstock

Pita s pečurkama, Foto: Shutterstock

Pita s pečurkama

Sastojci:

500 g kora za pitu

7 kašika ajvara

350 g sira

3 jajeta

1 kesica praška za pecivo,

450 g šampinjona

ulje

so, biber

Priprema:

Na ulju izdinstajte seckane pečurke. Jaja umutite, dodajte im sir i prašak za pecivo. Pomešajte s pečurkama. Prvu koru premažite sa dve kašike ajvara, preko stavite drugu koru, premažite četvrtinom mase od sira i pečuraka, stavite treću koru i rasporedite četvrtinu pečuraka, pa urolajte. Dobićete 4 rolata. Poređajte ih u podmazan pleh, namažite uljem i pecite na 200 stepeni 30-40 minuta.

Sočno jagnjeće pečenje

Shutterstock

Sočno jagnjeće pečenje, Foto: Shutterstock

Sočno jagnjeće pečenje

Sastojci:

3 kg jagnjeće plećke

500-600 g krompira

300 g šargarepe

2 manja crna luka

4 čena belog luka

lovorov list

krupna morska so

1 dl ulja

500 ml vode

Priprema:

Krompir oljuštite, iseckajte na krupne četvrtine, crni luk na rezance a šargarepu na deblje kolutove. Pleh nauljite, poređajte povrće i dodajte ruzmarin, beli luk, posolite i promešajte prstima. Položite na sve to dobro posoljenu jagnjeću plećku, prelijte je s malo ulja i dolijte vodu. Pokrijte alu folijom i pecite na 200 stepeni oko 90 minuta. Skinite foliju i pecite još 45 minuta ali smanjite na 180. Pecite dok meso skroz ne omekša.

Pašteta od džigerice

Shutterstock

Pašteta od džigerice, Foto: Shutterstock

Pašteta od džigerice

Sastojci:

300 g pileće džigerice

1 glavica crvenog lika

4 kašike putera

1 kašičica biljnog začina

prstohvat soli

ulje

1 kašika suvog peršuna

½ kašičice suvog bosiljka

Priprema:

Pileću džigericu operite i odstranite joj žilice i opne. Crveni luk iseckajte sitno, pa ga propržite na puteru dok ne omekša. Zatim dodajte meso, so, biber i biljni začin i lagano dinstajte. Ako treba, dodajte vodu. Džigerica treba da bude mekana, nikako prepečena. Dinstanu džigericu blendirajte sa suvim peršunom, bosiljkom i malo maslinovog ulja da dobijete lepu gustu teksturu.

Vasina torta

Shutterstock

Vasina torta, Foto: Shutterstock

Vasina torta

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika mlevenih oraha

2 kašike brašna

 sok i kora pomorandže

Za fil:

300 g mlevenih oraha

100 ml mleka

200 g putera

2 kašike šećera

100 g čokolade za kuvanje

4 jajeta

5 kašika šećera

1 pomorandža

Priprema:

Jaja umutite penasto sa šećerom i dodajte mlevene orahe i brašno. Izlijte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Pečenu koru prevrnite na tanjir i prelijte sokom od pomorandže. Orahe poparite vrelim mlekom, te dodajte puter dve kašike šećera. Kada se prohladi, sjedinite sa žumancima koja ste umutili s dve kašike šećera. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu te sok i koru pomorandže. Koru premažite filom. Za šam mutite belanca s ostatkom šećera na pari dok se sav šećer ne istopi. Prohlađeni šam stavite preko fila i ostavite tortu da se ohladi.