Torta, kolač, desert, slatkiš
Shutterstock, ilustracija
Torta, kolač, desert, slatkiš

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Fini kremasti češki kolač preliven čokoladom je baš ono što vam danas treba. Reklo bi se "ništa naročito", ali ovaj tradicionalni desert veoma je popularan u republici poznatoj po pivu i očaravajućoj arhitekturi.

PROČITAJTE JOŠ:

Potrebno je za patišpanj: 6 jaja; 6 kašika šećera; 3 kašika kakaoa; 5 kašika brašna.

Potrebno je za fil: 7 kašika šećera; 250 mililitara vode; pola litra mleka; 250 grama šećera; 1 vanilin šećer; 250 grama margarina; 7 kašika brašna; 250 grama šećera u prahu

Za čokoladni preliv: 100 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. U sud za mućenje polupamo jaja, dodamo šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.

Zatim dodamo brašno, kakao i mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu. Pravougaonu tepsiju obložimo kuvarskim papirom i preručimo testo u tepsiju. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni. 

Pripremamo fil tako što u šerpu na šporetu sipamo 250 mililitara mleka, dodamo 7 kašika šećera i vanilin šećer. U preostalih 250 mililitara mleka dodamo brašno i promešamo žicom za mućenje. Neprekidno mešajući žicom u provrelo mleko sipamo razmekšano brašno. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo krem da se ohladi.

U drugu šerpu na šporetu sipamo vodu i dodamo 250 grama šećera. Kada šerbet provri sklonimo šerpu sa šporeta. U sud za mućenje stavimo margarin, šećer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane penast. Zatim dodamo ohlađen krem i mutimo dok se fil ne sjedini. Ispečenom patišpanju odstranimo papir i prelijemo ohlađenim šerbetom. Zatim nanesemo fil. Čokoladu lomimo na parčiće i stavimo da se topi na pari. Sipamo i malo ulja da čokolada dobije sjaj. Kolač sečemo na kocke, pa ih serviramo na tanjir i dekorišemo rastopljenim čokoladnim prelivom.