Automobil tabla par devojka decko
Printscreen
Automobil tabla par devojka decko

Printscreen

Automobil tabla par devojka decko, Foto: Printscreen

Prema rezultatima istraživanja, sigurnosni standardi za putnike na prednjim sedištima su se tokom vremena poboljšavali dok su za zadnja sedišta, stagnirali.

Prednja sedišta čuvaju vazdušni jastuci koji se nekad nalaze i na bočnoj strani. Tu su i posebno dizajnirani sigurnosni pojasevi. Pritom se sigurnosne mere za zadnja sedišta u većini slučajeva odnose samo na sigurnosne pojaseve koji pomažu u ublažavanju posledica sudara.

Kada se radi o kvalitetu sigurnosnih pojaseva, stručnjaci navode kako su pojasevi na prednjim sedištima efikasniji što se tiče sigurnosti. To se odnosi na način na koji pojasevi kontrolišu napetost i jačinu kočenja. Takve funkcije nekada nisu prisutne kod pojaseva na zadnjim sedištima.

Sigurnosni pojas

Printscreen/ Youtube

Sigurnosni pojas, Foto: Printscreen/ Youtube

U svom istraživanju naučnici su proučavali 117 sudara. U njima su putnici na zadnjem sedištu bili povređeni ili su poginuli.

Otkrili su kako je jedan od uzročnika bilo, nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Međutim, u 37 slučajeva kojima je bilo žrtava naučnici smatraju kako su putnici mogli preživeti da su imali kvalitetnije pojaseve i vazdušne jastuke.

Većinom su bile prisutne povrede grudnog koša, a najsmrtonosnije su bile povrede glave. U nekim slučajevima putnici na zadnjem sedištu su pretrpeli gore povrede od onih na prednjem. Prema stručnjacima, to je dokaz da sigurnosne mere nisu bile jednake.

Kako bi se poboljšala sigurnost u vožnji, stručnjaci smatraju kako bi proizvođači trebali upotrebiti efikasniji dizajn sigurnosnih pojaseva. Takođe bi trebalo smisliti nove načine za upotrebu vazdušnih jastuka u zadnjem delu automobila. Preporučuju njihovo postavljanje na krov vozila, a to je nešto što se do sada nije koristilo ni na jednom vozilu.

Pročitajte još: