Kupovina polovnih guma može da vas košta života! Ovo je trenutak kada bi trebalo da kažete NE polovnjacima!

Smanjiti troškove posedovanja automobila mnogima je cilj, ali tu treba dobro razmisliti...

Automehaničar, polovni automobil
Automehaničar, polovni automobil, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju polovnih guma, a takav oblik trgovine je i u svetu popularan. U Velikoj Britaniji istražili su trgovce takozvanih delimično polovnih guma i došli su do užasnog zaključka: od 129 individualno pregledanih guma, čak je 75 posto ocenjeno nesigurnima. Udruženje koje je provelo istraživanje "TyreSafe" te je rezultate proglasio tragičnima:

Proveravate li gume redovno?

Ukupan broj glasova: 0

  • Da, više puta godišnje: 0% (0)
  • Da, samo kada menjam iz zimskih u letnje i obrnutno: 0% (0)
  • Retko, baš kad moram: 0% (0)
  • Samo kad se setim: 0% (0)

Kako je moguće da su tri četvrtine polovnih guma u prodaji nesigurne? Gume su jedini deo vozila u kontaktu s kolovozom i prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost – rekao je Stuart Jackson, predsednik "TyreSafea".

Neki od nas ne mogu sebi da priušte nove gume, ali ako već kupujete polovne, dobro ih proverite. Dubina žleba u većini evropskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 milimetara, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove s dubinom žleba 8 milimetara.

Kad dubina žleba padne ispod tri milimetra, poželjno je razmišljati o promeni guma. Takođe, ako kupujete polovne gume, dobro proverite imaju li neka vidljiva oštećenja, koja mogu uticati na njihove performanse.

O najnovijim informacijama o automobilima čitajte ovde!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi