Hleb sa bubašvabama
Printscreen

 

Hleb sa bubašvabama

Printscreen

Hleb sa bubašvabama, Foto: Printscreen

UN je preporučio masovno uvođenje insekata u ljudsku ishranu - insekti su bogati proteinima, prirodna su hrana i ne koštaju mnogo, piše BBC.com. U nekoliko regiona sveta, poput jugoistočne Azije, oni se već konzumiraju.

Ova vekna hleba izgleda pomalo neuobičajeno, a pravi se pomoću bubašvaba. Preciznije, brašno je napravljeno od insekata.

Pročitajte još:

 

Ipak, treba imati u vidu da hleb nije napravljen sa svim vrstama bubašvaba koje šetaju gradovima sveta. Istraživači iz Brazila su koristili vrstu koja originalno potiče iz severne Afrike. Često je koriste, kao živu hranu, vlasnici egzotičnih kućnih ljubimaca kao što su tarantule i gušteri.

Ova vrsta se razmnožava lako i brzo u zatočeništvu.

Brašno za hleb, pravljeno od bubašvaba

Printscreen

Brašno za hleb, pravljeno od bubašvaba, Foto: Printscreen

Bubašvabe su odabrane za brašno iz dva glavna razloga: osim bogatog izvora proteina (70 odsto u svom sastavu, više od 50 odsto nego u crvenom mesu), bubašvabe postoje već milionima godina - i za to vreme su sačuvale svoje genetske karakteristike i nakon evolucionog procesa.

„Kad su već toliko izdržale na planeti, moraju da imaju nešto što je stvarno dobro", objašnjava inženjerka hrane Andresa Janzen iz Federalnog univerziteta u Rio Grandeu u južnom Brazilu.

Sa kolegom inženjerom Lauren Menegon, Janzen je proizvodila brašno od dehidriranih bubašvaba, koje košta oko 51 dolara po kilogramu. Insekti su mleveni u laboratoriji.

U receptu za hleb, samo 10 odsto je brašno insekata - ostalo je pšenica. Ali to je bilo dovoljno za stvaranje iznenađujućeg rezultata.

„Brašno sa bubašvabama je povećalo sadržaj proteina u hlebu za 133 odsto", rekao je Andresa za BBC Brazil.

Poređenja radi, 100 grama domaćeg tradicionalnog hleba ima 9,7 grama proteina. Ali, hleb od bubašvaba ima 22,6 grama.

„Takođe smo smanjili količinu masti u receptu za 68 odsto", dodaje istraživač.