bolnica, korona
pixbay
bolnica, korona

pixbay

Foto: pixbay

Jedna od možda najtežih stvari koje se vežu uz ovu bolest jeste činjenica da problemi ne prestaju nakon 14 dana karantina. Dugotrajan kovid donosi simptome poput umora, gubitka ukusa i mirisa, otežano disanje i bol u mišićima, govore starija istraživanja. Ali, danas je studija dala nove rezultate, i tvrdi kako jedna trećina onih koji su imali bolest i dalje pate od posebno zabrinjavajućeg simptoma i to mesecima.

Trećina pacijenata dobila dijagnozu neurološkog ili psihičkog poremećaja

Ovo je vrlo važna tema jer su postojale sumnje da je kovid i bolest mozga, ne samo disajnih organa, izjavio je Musa Sami, profesor psihijatrije na Univerzitetu Notingem, ali nije učestvovao u studiji.

Navodi da postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti činjenici da toliki broj pacijenata doživljava dugotrajne simptome, a u pitanju bi mogao biti stres, boravak u bolnici i karakteristike bolesti.

moždani udar

shutterstock

Foto: shutterstock

Raspon simptoma od anksioznosti do moždanog udara

Najčešće neurološke i psihološke dijagnoze su bile anksioznost kod 17 odsto ljudi i promene raspoloženja kod 14 odsto. Oko 50 % pacijenta je doživelo ishemijski udar, a radi se o krvnom ugrušku koji deluje na mozak. Česte su dijagnoze demencije, dolazi do korišćenja supstanci i nesanice.

"Ovo su podaci prema proveri velikog broja pacijenata, a potvrđuju da se radi i ozbiljnim poremećajima koji deluju na nervni sistem", objasnio je vođa studije Pol Harison.

Posledice su češće kod hospitalizovanih

Ove promene su češće kod kovida negokod drugih sličnih bolesti

U studiji su upoređeni podaci kod više od 236,000 kovid pacijenta s onima koji su imali druge bolesti u istom vremenskom okviru, te se zaključilo kako 44 % veći rizik od mentalnih i neuroloških dijagnoza imaju pacijenti s kovidom, nego oni koji su na primer imali druge infekcije disajnih puteva.

"Naši rezultati dokazuju kako su bolesti mozga i psihički poremećaji mnogo veći nakon bolesti kovid-19 nego drugih respiratornih infekcija“, dodaju autori studije.