Rat u izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Tokom jučerašnjeg dana su se na frontu odirala 93 borbena okršaja, najviše ruskih napada su Oružane snage Ukrajine odbile na pravcu Avdijev, Bahmut, Liman i Novopavliv, saopštava vojska Ukrajine.

Kijev je potvrdio da su vojska dobila američke rakete dugog dometa ATACMS. Kremlj je pak saopštio da isporuka ATACMS Ukrajini neće promeniti ishod rata.

Ruski sistemi S-300, "pancir" i drugi PVO sistemi formiraće "zaštitnu kupolu" iznad Zaporoške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Poljska i Litvanija pomoći će ukrajinskim vlastima da muškarce koji podležu vojnoj obavezi vrate u Ukrajinu, nakon što je Kijev ranije ove nedelje saopštio da obustavlja konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

Tenzije su izbile između Belorusije i Litvanije. Šef beloruske službe bezbednosti Ivan Tertel kaže da je osujećen napad na Minsk dronovima lansiranim iz Litvanije. Vojska Litvanije navodi da nije preduzela nikakvu neprijateljsku akciju.

Kina mora da prestane da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine ako želi da ima dobre odnose sa Zapadom, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ocenivši da je pomoć Pekinga bila ''od vitalnog značaja'' za ruske snage.

Nuklearno oružje Severoatlanskog saveza u Poljskoj će biti jedna od primarnih meta Rusije, ako tamo bude raspoređeno, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Odluka MSP-a o slučaju Nikaragve protiv Nemačke u utorak

Međunarodni sud pravde (MSP) saopštio je da će predsedavajući sudija Navaf Salam u utorak saopštiti odluku o slučaju Nikaragve protiv Nemačke zbog pružanja vojne pomoći Izraelu.

Nikaragva je zatražila od najvišeg suda UN-a da uvede hitne mere kako bi sprečio Berlin da pruži Izraelu oružje i drugu pomoć, za šta je rekla da je u suprotnosti sa Konvencijom o genocidu iz 1948, prenela je Al Džazira.

Tražila, takođe, pet hitnih mera, uključujući da Nemačka "odmah obustavi svoju pomoć Izraelu, posebno vojnu pomoć, uključujući slanje vojne opreme".

Berlin je negirao kršenje konvencije i tvrdi da je bezbednost Izraela "suština" njegove spoljne politike, kao i da je Nikaragva "grubo iskrivila" podatke o nemačkoj vojnoj pomoći Izraelu.

PRST U OKO ZAPADNIM SAVEZNICIMA Ova NATO članica najavila je podršku Hamasu

Pentagon: Iran bi trebalo da dovede u pitanje efikasnost oružja

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da bi Iran trebalo da dovede u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja, nakon "neuspelog napada" na Izrael.

„Trebalo bi da dovode u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja i planiranje", rekao je Ostin.

Povređen izraelski ministar za nacionalnu bezbednost u saobraćajnoj nezgodi (VIDEO)

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir lakše je povređen u saobraćajnoj nezgodi u gradu Ramleu.

Iz kancelarije Ben Gvira kažu da je ministar u dobrom stanju i pri svesti, ali je prebačen u obližnji medicinski centar Šamir na dalje lečenje.

Policija je saopštila da su u sudaru učestvovala dva vozila, kao i da su tri osobe, koje su lakše povređene, prebačene u bolnicu.

Na fotografijama sa lica mesta se vidi da se njegovo službeno vozilo prevrnulo, kao i da je smrskan drugi automobil, prenosi RTS.

 

 

Hamas kritikuje poziv 17 zemalja za puštanje izraelskih talaca

Palestinska grupa Hamas kritikovala je predlog 17 zemalja, uključujući SAD, koje su pozvale na oslobađanje izraelskih talaca kao put za okončanje sukoba u Gazi.

Blinken: Protesti u SAD su znak demokratije, ali ne treba ćutati o Hamasu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su protesti na američkim univerzitetima zbog izraelskog rata u Gazi obeležje američke demokratije, ali je kritikovao "ćutanje" o Hamasu.

Rojters je na konferenciji za novinare u Kini pitao da li prihvata poruku demonstranata, a Blinken je rekao da razume da je sukob izazvao "snažna, strastvena osećanja" i da administracija čini sve što je u njenoj moći da zaustavi rat.

- U našoj sopstvenoj zemlji obeležje naše demokratije je da naši građani iznose svoje stavove, zabrinutost, svoj bes, u bilo kom trenutku, i mislim da to odražava snagu zemlje, snagu demokratije. Ali kao što sam takođe više puta rekao, način na koji Izrael vodi računa da se 7. oktobar više nikada ne ponovi veoma je važan. I radimo svaki dan na tome da smanjimo štetu koja je nanesena nevinim ljudima i da osiguramo da imaju pomoć i podršku koja im je potrebna - kazao je Blinken.

Američka vojska uništila dva drona u području koje kontrolišu Huti

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) objavila je da su njene snage u četvrtak “uspešno angažovale i uništile” dve bespilotne letelice u jemenskom području koje kontrolišu Huti.

Američki udar dogodio se nekoliko sati nakon što je projektil ispaljen iz područja Jemena prema Adenskom zalivu, u blizini mjesta gde su stacionirani brodovi američke koalicije.

Izraelska policija privela nekoliko rabina koji su marširali prema Gazi

Prema lokalnim medijima i objavama na društvenim mrežama, rabini iz Izraela i SAD-a mirno su marširali prema prelazu Erez ili Beit Hanun, noseći hranu za ljude u Gazi i pozivajući na prekid rata.

Snimci objavljeni na internetu pokazuju kako su izraelske snage uhapsile nekoliko demonstranata.

Broj ubijenih Palestinaca porastao na 34.356

Najmanje 34.356 Palestinaca je ubijeno, a 77.368 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, kaže Ministarstvo zdravlja Gaze.

Ministarstvo je dodalo da je u poslednja 24 sata ubijena 51 osoba, a da je 75 ranjeno.

Članovi porodica talaca prostestovali ispred kuće ministra ratnog kabineta

Izraelski mediji izvještavaju da su danas održani protesti ispred kuće ministra ratnog kabineta Benija Ganca u Roš Haajinu.

Protest je uključivao i članove porodica onih koje Hamas još drži kao taoce u Gazi, zahtevajući da Ganc podnese ostavku iz vlade jer ne napreduje u obezbeđivanju oslobađanja talaca.

Propalestinski aktivisti na Univerzitetu Vorik postavili šatorski kamp

Propalestinski aktivisti sa Univerziteta Vorik u Ujedinjenom Kraljevstvu objavili su da su zauzeli trg i formirali kamp.

- Dok Univerzitet Vorik odbija naše zahteve za prekidom veza s genocidom, ustajemo zajedno s kolegama studentima širom sveta, od Kolumbije, Njujorka, Pariza, do Sidneja. Neće biti uobičajenog rada sve dok Vorik sponzoriše kolonijalni genocid - napisala je grupa Warwick Stands for Palestine na Iksu. 

Pariz: Studenti blokirali pristup univerzitetu protestujući protiv rata u Gazi

Studenti su danas blokirali pristup Institutu za političke studije u Parizu u znak protesta protiv rata u Gazi, zahtevajući od univerziteta da osudi postupke Izraela. Slični protesti studenata održavaju se i u kampusima širom SAD.

Demonstranti su uzvikivali slogane podrške palestinskom narodu i istakli palestinske zastave na prozorima i iznad zgrade univerziteta. Nekoliko njih je nosilo crno-belu kefiju koja je postala simbol solidarnosti sa stanoviništvom Gaze, prenosi Rojters.

Policija je u sredu uveče uklonila prvu grupu studenata koji su blokirali pristup univerzitetu, što su francuski levičari osudili. Na američkim kampusima u četvrtak je ponovo došlo do sukoba propalestinskih studenata i policije, a usled toga obnovljen je javni diskurs o policijskoj brutalnosti prema demonstrantima nakon nasilnih hapšenja na Univerzitetu Kolumbija.

Pritvoreno još sedam Palestinaca na Zapadnoj obali

Palestinska novinska agencija Vafa javlja da su izraelske bezbednosne snage pritvorile sedam Palestinaca tokom "racija" na Zapadnoj obali. Hapšenja su sprovedena blizu Dženina, Nablusa i Ramale.

Kretanje izraelskih trupa smatra se pripremom za napad na Rafu

Palestinski borci gađali su izraelske snage koje deluju u “koridoru Netzarim” minobacačima i improviziranim eksplozivnim napravama (IED) u četvrtak, dok su dve jedinice izraelskih rezervista zamenile brigadu Nahal u očitoj pripremi za očekivanu kopnenu invaziju na Rafu.

UNRWA: Čista voda i dalje je retkost u Rafi

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je da u Rafi nema dovoljno čiste vode i odlagališta otpada.

U objavi na mreži Iks, saopćeno je da su visoke temperature u kombinaciji sa ovim nestašicama “potaknule nove strahove od izbijanja bolesti”.

IDF odbacuje optužbe o masovnim grobnicama u Gazi

Izraelska vojska odbacila je optužbe da su njene snage sahranile stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze i saopštila da su ovakve tvrdnje "potpuno lažne".

Saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je objavljeno nekoliko sati nakon što su timovi civilne odbrane Gaze objavili rezultate istrag o masovnim grobnicama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Gaze, gde su navodno otkrili znake pogubljenja i ljude koji su bili živi zakopani, navodi Al Džazira.

U saopštenju, izraelska vojska kaže da su, dok su njene snage bile na terenu u Kan Junisu, ''tela koja su Palestinci zakopali u oblasti bolnice Naser pregledana u okviru napora da se lociraju kidnapovani i nestali ljudi“.

IDF je naglasio da je proces ispitivanja tela obavljen ''organizovano, uz očuvanje dostojanstva pokojnika“. U slučaju da otkrivena tela nisu bila identifikovana kao tela nestalih Izraelaca, vojska ih je ''vratila na mesto'', tvrdi IDF.

Blinken stiže u Izrael, sedmi put od početka rata

Američki državni sekretar posetiće u utorak Izrael, sedmi put od napada palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i rata koji je usledio kao odgovor Izraela, u Pojasu Gaze.

Javni servis Kan preneo je danas da će Blinken doći u Izrael kako bi razgovarao o najavljenoj operaciji izraelske vojske u Rafi, ali i o naporima da se obezbedi pauza u borbama i da se oslobodi više od 100 talaca koje drži Hamas. Blinken se trenutno nalazi u poseti Kini.

Mediji: Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD, piše Tajms of Izrael pozivajući se na izraelske portale.

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni i kabinet je u četvrtak ovlastio pregovarački tim Izraela da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom koja će danas u Tel Avivu održati dodatne razgovore, preneo je izraelski sajt Inet.

Izraelski avioni gađali položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni su gađali položaje Hezbolaha na jugu Libana, nakon što su dve protivtenkovske rakete lansirane na oblast Mount Dov na severu Izraela.

IDF kaže da je granatirala mesta gde su lanseri i raketni bacači.

Šef egipatske obaveštajne službe danas u Tel Avivu o sporazumu o taocima

Egipatska delegacija koja se u Izraelu očekuje da nastavi razgovore o postizanju sporazuma o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca u ratu u Gazi koji je u toku, navodno predvodi Abas Kamel, šef egipatske obaveštajne uprave.

Kamel će se tokom posete sastati sa šefom Mosada Dejvidom Barneom i savetnikom za nacionalnu bezbednost.

Sanders: Nije antisemitski reći da je Netanjahuova valda ubila 34.000 Palestinaca

Američki senator BERNI Sanders poručio je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da ''nije antisemitiski'' reći da je Netanijahuova ''ekstremistička vlada" za nešto više od šest meseci ubila više od 34.000 Palestinaca i ranila više od 77.000.

On je dodao da iznošenje tih podataka ne predstavlja oblik podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas. ''Gospodine Netanijahu, anisemitizam je podli i odvratni oblik netrpeljivosti koji je naneo neopisivu štetu milionima ljudi. Ali, molim vas, ne vređajte inteligenciju američkog naroda pokušavajući da nam skrenete pažnju sa nemoralne i nezakonite politike vaše ekstremističke i rasističke vlade'', napisao je Sanders na svom nalogu na mreži Iks.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading