Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nastavljeni su napadi dronovima sa obe strane.

Dve osobe su poginule u napadu ruskih snaga na obrazovnu ustanovu u selu Lukijanci u Harkovskoj oblasti, nedaleko od granice sa Rusijom, rekao je načelnik te oblasti Oleg Sinegubov.

U napadu dronom na mesto Gorlovka u Donjeckoj oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga, poginuo je muškarac, saopštio je gradonačelnik tog mesta Ivan Prihodko.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su oružane snage te zemlje porazile ukrajinske kod sela Rabotina kod Hersona u Zaporoškoj oblasti.

"Poljska vojska bi branila Litvaniju, ne mogu da zamislim drugu opciju", poručio je predsednik Poljske Andžej Duda u intervjuu za litvanske medije.

SAD uvele su sankcije za 12 pravnih i 10 fizičkih lica zbog, kako su naveli američki zvaničnici, podrške ratu Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je iz američkog ministarstva finansija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

"NATO treba da nađe način da obezbedi više municije Ukrajini"

Članice NATO-a treba da "kopaju dublje" i obezbede Kijevu neophodnu municiju i PVO sisteme, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon razgovora sa rumunskim predsednikom Klausom Johanesom.

Stoltenberg je na društvenoj mreži "Iks" istakao da je Rumunija od odlučujućeg značaja za zaštitu istočnog krila NATO-a i odana je podršci Ukrajini.

Posada ruskog Mi-35M u akciji (VIDEO)

Posada ruskog helikoptera Mi-35M gađala je protivnička uporišta i ljudstvo na kupjanskom pravcu, prenosi Ministarstvo odbranje Rusije.

 

 

SAD uvele sankcije pravnim i fizičkim licima iz Belorusije

SAD uvele su sankcije za 12 pravnih i 10 fizičkih lica zbog, kako su naveli američki zvaničnici, podrške ratu Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je iz američkog ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Među pravnim licima kojima su sankcije uvedene nalaze se firma za proizvodnju mašinskih alata za građevinu, preduzeće koje prodaje kontrolne sisteme beloruskoj vojsi i firma koja proizvodi opremu za radio komunikaciju.

"ZA DVA DANA..."(VIDEO)

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski se hitno oglasio 

Salodo: Uništeno lažno vozilo hitne pomoći

Na desnoj obali Dnjepra uništeno je lažno vozilo hitne pomoći u kojem se nalazila minobacačka posada ukrajinske vojske sa naoružanjem i grupa operatera FPV dronova, saopštio je svom Telegramu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Prema njegovim rečima, ruske izviđačke snage više puta su dokumentovale da ukrajinska vojska koristi sanitetska i druga civilna vozila za transport vojnika i naoružanja u zoni borbenih dejstava.

Pada ključno mesto u Ukrajini

Vojni analitičar izneo mračnu prognozu

Mročko "Odjeknule eksplozije"

U Dnjepropetrovskom okrugu Hersona odjeknule su eksplozije, saopštio je načelnik gradske vojne administracije Roman Mročko.

Peskov: Ukrajina bi zloupotrebila primirje tokom OI

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona da se tokom Letnjih olimpijskih igara u Parizu proglasi primirje između Ukrajine i Rusije da bi Ukrajina tu priliku iskoristila da se pregrupiše i dodatno naoruža. 

"Režim u Kijevu po pravilu koristi takve ideje i incijative za pregrupisanje trupa i naoružavanje vojske, što nam otežava razamtranje takvih inicijativa", rekao je Peskov.

Patrušev: Utvrđena veza između izvršilaca napada u Moskvi i Ukrajine

Ruski istražitelji potvrdili su postojanje veze između direktnih izvršilaca terorističkog napada u "Krokus siti holu" kod Moskve i ukrajinskih nacionalista, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Grosi: Opasno smo blizu nuklearnog akcidenta

Ambasador Ukrajine u UN Sergij Kislica optužio je Rusiju za "dobro planiranu operaciju lažne zastave" koja ugrožava nuklearnu elektranu u Zaporožju, okupiranu od strane Rusije, dok su dve zemlje razmenjivale optužbe u Savetu bezbednosti UN zbog navodnih napda na najveću nuklearnu stanicu u Evropi.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je navodno pretrpela najmanje tri direktna udara 7. aprila i još jedan napad dronom na obližnji centar za obuku 9. aprila.

Ukrajina: Uništili smo rusku radarsku stanicu velikog dometa

Služba bezbednosti Ukrajine pogodila je rusku radarsku stanicu velikog dometa u oblasti Brjanska, koja je pratila situaciju na nebu i do 700 kilometara unutar teritorije Ukrajine, prenose ukrajinski mediji pozivajući se na izvor u SBU.

"Rusi sada imaju jedan modernizovani kompleks Nebo-U manje, koji je pomagao neprijatelju da otkrije ukrajinsko oružje i podržavao bombardere koji navođenim projektilima napadaju pogranično područje Ukrajine", rekao je taj izvor, a prenosi Unian.

Časov Jar posle ruskih napada

 

 

FSB uhapsio osumnjičenog za napad na bivšeg oficira ukrajinske službe

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je u Moskvi uhapsila osumnjičenog za miniranje automobila bivšeg oficira Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Prozorova, saopštio je Centar za odnose sa javnošću ruske obaveštajne službe.

FSB Rusije privela je u Moskvi ruskog državljanina, rođenog 1983. godine, koji je, po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, upotrebio eksplozivnu napravu da raznese automobil ruskog državljanina, bivšeg radnika SBU, navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA.

Kijev: Intezivni ruski napadi na Herson i Zaporožje

Načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Oleksandr Prokudin saopštio je da su ruske trupe tokom prethodnog dana i noći granatirale 15 naselja u Hersonskoj oblasti, pri čemu je povređeno nekoliko osoba, među kojima i jedno dete.

Oštećeni su civilni i infrastrukturni objekti i automobili. 

Vojska Ukrajine je takođe navela da je zabeležila više od 300 udara ruske vojske u Zaporoškom regionu u poslednja 24 sata.

Zelenski traži jednaku podršku za Ukrajinu i Izrael

Predsednik Ukrajine Voldomir Zelenski pozvao je saveznike da u odnosu prema Ukrajini pokažu isto jedinstvo koje su prikazali u podršci Izraelu.

"Izrael takođe nije član NATO-a. Dronovi na nebu iznad Ukrajine zuje istu kao i oni iznad Bliskog istoka. Rakete udaraju i tamo i ovde jednako jako", istakao je Zelenski uz napomenu da Zapad i dalje okleva u slanju dodatne vojne pomoći Kijevu.

Kijev: SAD su nam do sada dale oko 23 milijarde dolara

Sjedinjene Države su od početka rata Ukrajini obezbedile oko 23 milijarde dolara finansijske podrške, rekao je ukrajinski ministar finansija Sergij Marčenko. 

"Sredstva su značajno doprinla stabilnosti našeg finansijskog sistema. Najveći deo otpao je na finansiranje vojske i to je i trenutno prioritet kako bi se uspešno odbranili od neprijatelja", naglasio je Marčenko.

Kina predložila četiri principa za rešenje ukrajinske krize

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenela je Sinhua.

"Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke", poručio je kineski lider.

Sprečen novi teroristički akt?

Ukrajinski balon oboren je iznad teritorije Kurske oblasti, osujećen je pokušaj terorističkog napada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oborio ga je sistem PVO.

U četiri regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Prema izvoru, alarm u regionima se oglasio gotovo istovremeno - u 7.20.

Oružane snage Rusije napale područje aerodroma u Hmeljnickoj oblasti

Ruske oružane snage napale su oblast vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, rekao je koordinator podzemlja Nikolajeva Sergej Lebedev za RIA Novosti, pozivajući se na svoje kolege.

„Oko tri sata ujutru u Starokonstantinovu došlo je do detonacije", rekao je sagovornik agencije.

Rusi: Mi kontrolišemo


Većina ostrva u delti Dnjepra nalazi se pod kontrolom ruske vojske, saopštio je zamenik komandanta voda marinaca Severne flote, koji deluje u sastavu grupe Dnjepar, sa kodnim znakom Bes.

"Sada je većina ostrva naša. Kada smo išli u napad, neprijatelj je bio svuda unaokolo, na svim ostrvima. Malo po malo smo ih potiskivali. Sada su sva ostrva naša“, rekao je Bes.

Ukrajinska vojska: Rusija poslala devet dronova na Ukrajinu, svi su uništeni

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su svih devet dronova koji su učestvovali u ruskom napadu na nekoliko oblasti, saopštile su vojne vlasti na Telegramu, prenosi Rojters.

Dronovi su uništeni u nekoliko istočnih i južnih regiona, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading