Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Zahvaljujući blizini granice i slabosti Oružanih snaga Ukrajine, Rusija može da zauzme Harkov za nekoliko meseci, rekao je vojni analitičar Džejkob Parakilas za američki magazin Nevsveek.

Kako je navela publikacija, Harkov ima važan simbolički značaj, podsećajući da ga je Vladimir Zelenski ranije ovog meseca nazvao „jednom od prestonica” Ukrajine.

- Pošto se Harkov nalazi manje od 20 milja (32 kilometra) od ruske granice, „spor, snažan napad“ bi mogao da omogući Moskvi da preuzme kontrolu nad gradom u roku od jednog „meseca“, citira publikacija.

Prema Parakilasovim rečima, blizina njene teritorije daje Rusiji prednost u podršci trupama koje napreduju, dok su ukrajinske snage oslabljene tokom prošle godine.

U nedelju je koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev izvestio da su Oružane snage Rusije pogodile trafostanicu u Harkovu. Prošle nedelje u četvrtak, ruska vojska je, prema njegovim rečima, pokrenula masovan napad na grad. Kako navode u podzemlju, voda je nestala u većem delu Harkova, bilo je prekida u komunikacijama, a svetla nije bilo u pojedinim delovima naselja, uključujući i centar.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da vojska ne napada stambene objekte ili društvene objekte.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading