Masovni napadi
Foto: AP/(HOGP)

Ukrajinska vojska saopštila je da Moskva priprema 100.000 trupa za novu letnju ofanzivu. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da se EU ne plaši ruskih kontramera zbog zamrzavanja ruske imovine. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da njegova zemlja nema s kim da pregovora od 21. maja, kada ističe mandat ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Ruske snage izvele su masovni napad raketama i bespilotnim letelicama širom Ukrajine, potvrdile su obe strane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ispaljeno 90 projektila i lansirano 60 dronova, dok nacionalna policija navodi da je najmanje pet osoba stradalo, a njih 26 povređeno.

Ukrajinski zvaničnici, takođe, tvrde da je pogođena energetska infrastruktura, te da je preko milion ljudi ostalo bez struje, kao i da je najveća hidroelektrana van funkcije.

Kopnena vojska, u međuvremenu, saopštila je da Moskva priprema 100.000 trupa za novu letnju ofanzivu ili da bi popunila oslabljene Rusko ministarstvo odbrane odgovorilo je da je talas napada izveden kao odgovor na ukrajinsko granatiranje pograničnih regiona. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istovremeno, poručio je da je "specijalna vojna operacija", nakon mešanja Zapada na strani Ukrajine, prerasla u rat. 

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da njegova zemlja nema sa kim da pregovora od 21. maja, kada ističe mandat ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, što ga čini nelegitimnim.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, međutim, ocenio da je Evropa u pravu što jača odbrambenu gotovost, ističući da se Brisel ne plaši ruskih kontramera zbog zamrzavanja ruske imovine. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Uništen ukrajinski tenk

 

 

Kijev odbacio Putinove navode o umešanosti Ukrajine u napad na dvoranu Krokus

Zvanični Kijev je danas odbacio navode ruskog predsednika Vladimira Putina o navodnoj umešanosti Ukrajine u teroristički napad na dvoranu Krokus u Podmoskovlju, preneli su ukrajinski mediji.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne agencije, demantovao je tvrdnje Rusije kojima se Ukrajina optužuje za umešanost u smrtonosnu pucnjavu u dvorani Krokus u Podmoskovlju, prenosi Kijev Indipendent. "Verzija da su izvršioci terorističkog napada bežali ka Ukrajini ne zaslužuje ni kritiku", rekao je Jusov na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.

Pariz: Filipo traži istragu o povezanosti Kijeva sa napadom u dvorani Krokus

Lider ultradesničarske francuske partije "Patriote" Florijan Filipo zatražio je "punu istragu" o mogućim vezama Ukrajine sa napadom u dvorani Krokus u Podmoskovlju. "Sada moramo da zahtevamo punu istragu o mogućoj povezanosti Ukrajine i zapitamo se šta se zaista finansira milijardama koje tamo šaljemo više od 2 godine. Već znamo da će Makron, naprotiv, želeti da spreči da istina izađe na videlo", napisao je Filipo na svom Iks nalogu. Stranka "Patriote" je francuska politička partija koju je u septembru 2017. godine osnovao Florijan Filipo nakon odlaska iz "Nacionalnog fronta" Marin Le Pen (FN).

Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Krasnoje u DNR

Oružane snage Rusije su za 24 sata oslobodile selo Krasnoe u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u pravcu Donjecka, a takođe su poboljšale taktičku situaciju duž linije fronta, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi,ruska vojska je zauzela povoljnije pozicije i na Avdejevskom i Južnodonjeckom pravcu.

Deca se prinudno evakuišu iz tri naselja u Sumskoj oblasti

Zbog bezbednosne situacije, deca se prinudno evakuišu iz tri naselja u Šostkinskom okrugu Sumske oblasti, objavilo je na Fejsbuku Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine.

Deca će zajedno sa roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima biti evakuisana na bezbedna mesta.

Ukrenergo: Najteža situacija sa strujom i dalje je u Harkovskoj oblasti

Najteža situacija sa snabdevanjem energijom i dalje je u Harkovskoj oblasti. Još uvek ima isključenih potrošača u oblastima Harkov i Hmeljnicki, dok su u Odesi su na snazi rasporedi isključenja, saopštio je energetska kompanija "Ukrenegro"

Četiri osobe uhapšene u Brjanskoj oblasti zbog terorističkog napada u Moskvi

Četvorica terorista osumnjičena da su učestvovali u napadu na "Krokus siti Hol" u Moskvi  privedeni su u Brjanskoj oblasti.

- Oni su pokušali su da pređu rusko-ukrajinsku granicu i imali kontakte sa ukrajinskom stranom - saopštio je centar za odnose s javnošću FSB Rusije. .

Kako se navodi, privedeno je 11 osoba, uključujući četiri terorista koji su direktno učestvovali u tom terorističkom napadu.

Dvoje poginulih, petoro povređeno u napadu na Belgorodsku oblast

U vazdušnom napadu Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodu jedna osoba je poginula, a petoro je povređeno, saopštio je na Telegramu gubernator Vjačeslav Glatkov.

On je ranije izvestio da je u napadu na Černjanski okrug poginula jedna osoba a da su dve povređene.

Oštećen energetski objekat u Nikopolju

- Napadi na Nikopolj ne prestaju. Tokom noći je u udaru bespilotnih letelica pogođeni energetski objekat, dalekovodi, fakultet, stambene zgrade i privatna kuća. artiljerijske granate, Sergej Lisak, šef Dnjepropetrovske OVA.

"Šahedi" oštetili energetske objekte Dnjepropetrovskoj oblasti i Zaporožju

U ruskom noćnom napadu "šahedima" oštećeni su energetski objekti u Dnjepropetrovskoj oblasti i Zaporožju.

- Protivvazdušna odbrana je više od sedam sati pružala otpor. Dronovi "šahed" usmeravani su sa juga, manevrisani u nekoliko oblasti, pokušavajućili da zaobiđu opremu PVO - saopštile su Južne odbrambene snage Ukrajine.

Gladkov: Poginuo civil u ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast

Jedan civil je ubijen, a dva su povređena u napadu ukrajinskih snaga dronovima na Černjanski okrug u Belgorodskoj oblasti, saopštio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je rekao da su bespilotnim letelicama napadnuti Stari Oskolski i Černjanski okrug, prenosi list Izvestija.

Gladkov je rekao da je naneta šteta na stambenim zgradama i da su sve nadležne službe na terenu. Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je protivvazdušna odbrana uništila 12 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad četiri oblasti Ruske Federacije, od kojih je pet eliminisano iznad Belgorodske oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije sinoć je saopštilo da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili 17 projektila višecevnog raketnog sistema „Vampir“ iznad Belgorodske oblasti.

Napad drona izazvao požar u rafineriji nafte u ruskoj Samarskoj oblasti

Ukrajinski dronovi napali su sinoć dve rafinerije nafte u ruskoj Samarskoj oblasti, što je izazvalo požar u pogonu rafinerije Kujbišev, a žrtava nije bilo, izjavio je načelnik oblasti Dmitrij Azarov.

On je istakao da je ugašen požar koji je izbio u jedinici za primarnu preradu nafte u rafineriji Kujbišev, saopštila je pres služba regionalne vlade, preneo je TASS.

Azarov je rekao da je napad dronom na Rafineriju nafte Novokujbiševsk odbijen i da nije pričinjena šteta.

Napad dronovima na Ukrajinu

Ukrajinske snage oborile su 31 od 34 jurišna bespilotna letelica koje je tokom noći lansirala Rusija, saopštile su kijevske vazduhoplovne snage.

Bespilotne letelice iranske proizvodnje oborene su iznad delova centralne, južne i jugoistočne Ukrajine, saopštila je vojska.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading