ukrajina ostala bez najveće hidroelektrane
Foto: AP/(HOGP)

- Danas je Zaporožje bilo pod najmasovnijim napadom - samo je sama hidroelektrana pogođena osam puta, odnosno osam raketa koje su pogodile ovaj izuzetno važan objekat za Ukrajinu, koji sadrži ne samo moćnu energetsku komponentu, već obavlja i druge funkcije - rekao je Julij Belousov iz Kancelarije generalnog tužioca.

Ukrajinska državna hidroenergetska kompanija saopštila da je brana pogođena, ali da nema rizika od proboja, preneo je Unian.

Herman Haluščenko, ukrajinski ministar energetike, rekao je prethodno da je to najveći napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine u nedavnoj prošlosti.

Tokom noćašnjih napada oštećena su i postrojenja naftne i gasne industrije, saopštila je ukrajinska državna firma Naftogas.

- Stručnjaci već rade na otklanjanju štete, u nekim objektima je ponovo uspostavljeno snabdevanje strujom, takođe se radi i na obnovi gasne mreže - naveo je Naftogas u saopštenju.

Noćašnji napad ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine bio je najveći ikada, a karakteriše ga to što su korišćena kombinovana sredstva - krstareće i balističke rakete, kao i dronovi tipa Šahed, izjavio je šef operatera Ukrenergo Volodimir Kudricki.

On je napomenuo da je napad izveden u različitim regionima Ukrajine, na termo i hidroelektrane, kao i na glavne trafostanice kojima upravlja Ukrenergo.

Prema njegovim rečima, oštećeni su energetski objekti u mnogim regionima, posebno u gradu Harkovu, prenosi Interfaks Ukrajina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading