REZIME DANA U UKRAJINI Putin tvrdi da je Zapad izgubio, Melniku karta u jednom smeru (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ruska vojska i savezničke snage DNR i LNR su u konstantnoj ofanizvi već nekoliko nedelja. 

Kompletna teritorija LNR je pod kontrolom savezničkih snaga. 

Ruska vojska se povukla sa Zmijskog ostrva uz obrazloženje da time pokazuju da su spremni da dozvole izlazak brodova sa žitom iz ukrajinskih luka. 

Ukrajinska vojska tvrdi da je povlačenje posledica činjenice da je Zapad poslao artiljerijsko oruđe velikog dometa koje može efikasno da gađa ruske snage na ostrvu. 

Situacija na terenu je komplikovana.

 

134. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE PRATITE UŽIVO

Manevar ruskog predsednika promenio sve!

22.11 - Manevrom ruskog predsednika Vladimira Putina izbegnuta je teška recesija u privredi, jer visoka cena nafte nadoknađuje efekat sankcija, piše Blumberg.

Šolc o podršci Ukrajini

21.47 - Podrška Berlina Kijevu trajaće onoliko koliko je potrebno, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc za TV kanal ZDF.

"Rusija usporava da bi posle ubrzala"

21.09 - Naučni centar sa sedištem u Vašingtonu sugerisao je da Moskva možda pravi "operativnu pauzu" koja ne podrazumeva "potpuni prekid aktivnih neprijateljstava".

"Ruske snage će se verovatno ograničiti na ofanzivne akcije relativno malog obima dok pokušavaju da postave uslove za značajnije ofanzivne operacije i ponovo izgrade borbenu moć potrebnu za te ambicioznije poduhvate", navodi institut.

PUTIN ZAPADU: Već ste izgubili!

20.22 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je komentarišući specijalnu vojnu operaciju u ukrajinskom regionu Donbasu da "Rusija još nije ništa ozbiljno započela u Ukrajini", prenela je novinska agencija RIA Novosti.

Rusija nije na gubitku

19.57 - Međunarodne rezerve Rusije ostale su praktično nepromenjene tokom ove nedelje i 1. jula su iznosile 586,8 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Banke Rusije.

Minsk: Odgovorićemo na eventualni napad Poljske

19.32 - Zamenik načelnika generalštaba beloruske vojske Ruslan Kosigin izjavio je danas da se teritorija Poljske kao i baltičkih zemalja pretvara u poligon na kom SAD planiraju da pokrenu novi krvavi konflikt protiv Ruske Federacije i njenih saveznika.

Melnik zbog Bandere "leti" iz Berlina

19.01 - Andrij Melnik biće povučen iz Berlina i postavljen za viceministra spoljnih poslova Ukrajine, prenose mediji. Tome su prethodili njegovi hvalospevi Stepanu Banderi. 

Kadirov komentarisao ostavku Borisa DŽonsona

18.34 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da Boris DŽonson napušta mesto britanskog premijera sa „mnogo novca zarađenog u Ukrajini”.

 

Putin udario na Zapad

18.11 - Zapad pokušava da prebaci krivicu za aktuelnu krizu oko hrane na Rusiju, ali su problemi počeli znatno ranije zbog poteza koje je vukao Zapad, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.


Berbok se plaši destabilizacije drugih zemalja zbog sukoba u Ukrajini

17.59 - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je danas da će međunarodna zajednica pomoći da se zaustave efekti rata koji Rusija vodi u Ukrajini i da se ne desi destabilizacija drugih zemalja.

Berbokova je u obraćanju sa Balija, gde su se sastali ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 20, rekla da se nijedna mala država neće osećati sigurnom ako se zemljama dozvoli da vrše invazije na svoje susede.

- Ovo nije samo pitanje za nas, Evropljane, o tome kako da se nosimo sa brutalnim ratom u Ukrajini, nego i o tome kako se brane međunarodna prava i štite manje države ili zemlje srednje veličine - rekla je ona novinarima.

Granatirano naselje u DNR

17.20 - Ukrajinski vojnici ispalili su još deset mina kalibra 120 milimetara na Dolomite u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Zelenski: Džonson je bio pravi prijatelj Ukrajine

16.30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je uveren da se britanska politika prema Ukrajini neće promeniti u skorije vreme uprkos ostavci Borisa Džonsona.

Džonson je bio „pravi prijatelj Ukrajine“ - izjavio je Zelenski u intervjuu za CNN, dodajući da je Ukrajina mnogo dobila od takvog odnosa sa njim, misleći pre svega na vojnu podršku.

Novi raketni napad na DNR

15.26 - Ukrajinske trupe su za pola sata ispalile na Jasnovatu četiri rakete iz višecevnog bacača raketa "Grad" i četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

EP odobrio kredit za pomoć Ukrajini

15.10 - Evropski parlament je odobrio novi kredit makrofinansijske pomoći Ukrajini u vrednosti od milijardu evra, saopšteno je iz te organizacije.

MOSKVA ŽESTOKO PRETI Rusija će uzeti Aljasku od SAD ako se zaplenjena ruska sredstva iskoriste za obnovu Ukrajine

15.15 - Predsedavajući ruske Dume Vjačeslav Volodin uputio je pretnju Sjedinjenim Državama.

Amerika bi trebalo da zna, pre nego što počne da troši zamrznuta ruska sredstva da i mi imamo nešto što ćemo da uzmemo, rekao je Volodin i poručio Vašingtonu da "pripazi na Aljasku".

 

"UKRAJINA RIZIKUJE DA NESTANE SA MAPE SVETA" Bivši američki pukovnik upozorava - Ne možemo da se borimo do poslednjeg Ukrajinca (VIDEO)

14.46 - Bivši savetnik američkog ministra odbrane, pukovnik Daglas Mekgregor, kritikovao je zapadne zemlje, posebno Australiju, zbog pružanja vojne pomoći Ukrajini

Oglasila se Kristina Lambreht

14.12 - Ministar odbrane Nemačke Kristina Lambreht izjavila je da Berlin ne može da isporučuje Ukrajini oklopne transportere „Fuchs“ zbog potrebe da se održi odbrambena sposobnost Bundesvera.

Ambasador Turske u Kijevu pozvan na razgovor 

13.55 - Ambasador Turske u Kijevu Ahmet Gul pozvan je na razgovor u ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova zbog informacija da je brod „Žibek žoli“ koji pod ruskom zastavom prevozi žito izašao iz turske luke, saopšteno je u Kijevu.

Napad u Soledaru

13.45 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledara.

 

 

Napad na Kramatorsk

13.40 - Ruske snage ispalile su rakete u vazdušnom napadu na centar grada Kramatorsk na istoku Ukrajine, a bilo je i žrtava, saopštio je danas gradonačelnik tog grada Oleksandr Gončarenko

Moskva namerava dosledno da širi geografiju izvoza nafte

13.06 - Moskva namerava dosledno da širi geografiju izvoza nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

- Rusija doprinosi jačanju prehrambene i energetske bezbednosti, dobronamerno ispunjavajući svoje ugovorne obaveze. Ove godine planiramo da u inostranstvo uputimo oko 50 miliona tona žita. Dosledno ćemo širiti geografiju izvoza nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa - navedeno je u saopštenju.

Sedmi paket sankcija?

13.05 - Evropska unija razmatra mogućnost da u okviru sedmog paketa sankcija protiv Rusije uvede zabranu uvoza ruskog zlata, izjavoi je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

Iznad mesta Skadovsk u Hersonskoj oblasti oborena je ukrajinska raketa

13.03 - Delovi rakete pali su na stambene zgrade.

 

 

 

 

 

 

Habek javno zamolio Kanadu da vrati turbinu za Severni tok 1

12.41 - Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek uputio je javnu molbu kanadskoj vladi da isporuči turbinu za gasovod Severni tok 1, koju je zbog sankcija prema Rusiji zadržala posle završenog remonta, a koja je ključna za protok gasa u Evropu.

Ukrajina pozvala turskog ambasadora na razgovor

12.30 - Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je ruskom brodu, za koji se tvrdi da je prevozio ukrajinsko žito, dozvoljeno da napusti tursku luku Karasu, ocenivši to "neprihvatljivom odlukom" i pozvalo je turskog ambasadora u Kijevu na razgovor.

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE POTVRDILO NAPAD Raketirano Zmijsko ostrvo i Odesa

11.49 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruski ratni avion tokom noći napao ukrajinsko Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Medvedev: Ideja da se kažnjava nuklearna Rusija je pretnja za čovečanstvo

11.31 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da pokušaji Zapada da kazni nuklearnu silu poput Rusije za rat u Ukrajini rizikuju da ugroze čovečanstvo.

Srušen spomenik ujedinjenja Ukrajine i Rusije

11.27 - U blizini Kijeva srušen spomenik 300. godišnjici ujedinjenja Ukrajine sa Rusijom.

 

 

Finska podiže zaštitne barijere na granici sa Rusijom

11.25 - Finski parlament glasao je za zakon o pripravnosti kojim se dozvoljava izgradnja barijera na granici ove zemlje sa Rusijom.

Zakon je usvojen usred strahovanja da bi Rusija mogla da napadne ovu zemlju zbog planova Finske da se pridruži vojnom savezu NATO-a.

Ruska vojska sprečila teroristički napad u Hersonu

11.09 - Prema nezvaničnim informacijama, Ruska vojska sprečila je seriju terorističkih napada u Hersonu, izjavio je za Sputnjik izvor u vojsci.

Petrovski okrug Donjecka

10.50 - Na društvenim mrežama šire se snimci posledica napada Oružanih snaga Ukrajine na Petrovski okrug Donjecka.

 

 

 

 

Obratio se Zelenski

10.40 - Ukrajinski borci izveli su više udara na ruske logističke mete sa novim zapadnim oružjem - rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da ti udari "utiču na ofanzivni potencijal ruskih snaga"

Kadirov: Sledeći cilj je uništavanje terorista koji su pobegli iz Čečenije

10.06 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov na Telegramu je napisao da je sledeći zadatak u Ukrajini "uništavanje ostataka terorista koji su pobegli iz Čečenske Republike".

Rusija:Ukrajina granitrala selo u ruskom Brjanskom regionu

09.43 - U ukrajinskom granatiranju ruskog regiona Brjanska, oštećen je dalekovod, izjavio je danas regionalni guverner Aleksandar Bogomaz.

 

 

Ruske snage raketirale Zmijsko ostrvo i Odesu

 09.43 - Ruske snage raketirale su jutros Zmijsko ostrvo na severozapadu Crnog Mora, sa kojeg su se povukle ranije ove nedelje, i obližnji grad Odesu, saopštio je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk.

Mizincev:Više od 24.000 ljudi evakuisano

09.42 - Više od 24.000 ljudi, uključujući najmanje 3.700 dece, evakuisano je u Rusiju iz opasnih područja Ukrajine i samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike u protekla 24 sata, izjavio je sinoć načelnik Operativnog centra nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

ZELENSKI BESAN NA GENERALE Ovo više ne sme da se desi (VIDEO)

09.31 - Ukrajinski predsednik kritikovao je generala zbog drakonskih ograničenja za putovanje vojnim regrutima.

Celu vest pročitajte OVDE.

PEŠADIJA NAPREDUJE KA JUGU Pritisak ruskih trupa ka Slavjansku se pojačava

09.16 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da je sprečila veće napredovanje ruskih trupa ka severu Donjecka, ali da se pritisak pojačava snažnim granatiranjem grada Slavjansk i obližnjih naseljenih mesta.

U saopštenju se kaže da ruske snage teškim naoružanjem bombarduju nekoliko ukrajinskih gradova, kako bi omogućile pešadiji da napreduje ka jugu i približe se Slavjansku, prenosi Gardijan.

G20 danas na Baliju, Lavrov skuplja podršku

09.08 - Ministri spoljnih poslova Grupe 20 (G20) dolaze danas na Bali, u Indoneziji, zbog razgovora na kojima će dominirati sukob u Ukrajini, uprkos dnevnom redu koji je usredsređen na globalnu saradnju i prehrambenu i energetsku bezbednost, prenosi AP.

Kadirov: "Pustite nas da odemo do Kijeva i obračunamo se sa teroristima!"

08.55 - Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da će sledeći zadatak u sklopu specijalne vojne operacije u Ukrajini biti likvidacija preostalih terorista koji su svojevremeno pobegli iz Čečenije. Detaljnije čitajte OVDE.

Brod pod ruskom zastavom Žibek Žoli napustio tursku luku

08.30 - Teretni brod "Žibek Žoli" pod ruskom zastavom, za koji se tvrdilo da prevozi ukradeno ukrajinsko žito, napustio je severozapadnu tursku luku Karasu u sredu uveče, pokazuju podaci o praćenju brodova kompanije Refinitiv, javlja Rojters. Detaljnije pročitajte OVDE.

Zelenski očekuje moćne PVO sisteme sa Zapada

08.00 - "Možda sam veoma uporan, ali je ipak bezbednost neba prioritet. Niko više ne očekuje neku avijaciju, ali svi očekujemo i imamo potvrdu, za sada u teoriji, ali očekujemo dolazak u Ukrajinu moćnih sistema protivvazdušne odbrane", izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu


07.46 - Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine, održanoj u švajcarskom gradu Luganu, potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrednosti od 1,9 mililjardi dolara, izjavio je sinoć premijer Ukrajine Denis Šmigal.

"Skoro 1,9 milijardi dolara. To je vrednost sporazuma o podršci Ukrajini postignutog u Luganu", objavio je Šmigal na svom Telegram kanalu i precizirao da je 600 miliona dolara namenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede, prenosi TAS S.

Ostali fondovi će, dodao je, biti korišćeni za pomoć u pripremama za predstojeću grejnu sezonu i za digitalnu transformaciju.

Ukrajina je konferenciji u Luganu održanoj 4. i 5. jula, predstavila i sveobuhvatni plan za obnovu zemlje vredan 750 milijardi dolara, a Šmigal je ocenio da to nije previše s obzirom na obim posla.

Na konferenciji je usvojena i deklaracija u sedam tačaka, među kojima su i nužnost iskorenjivanja korupcije i produbljivanje reformi.

Ruska vojska u predgrađu Serebrjanke

07.25 - Ruska vojska i savezničke snage nastavljaju da napreduju u DOnbasu. Po nepotvrđenim informacijama sa terena borbe se vode u Grigorovki i probijaju se do predgrađa Serebrjanke.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading