Zelenski
Foto: EPA/Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Zelenski je kritiku uputio glavnom zapovedniku ukrajinske vojske u utorak na kraju svog noćnog televizijskog brifinga, a analitičari se pitaju ne odaje li ovakva reakcija Zelenskog možda frustraciju zbog nedavnih gubitaka na bojnom polju.

“Bilo je mnogo negodovanja zbog odluke Generalštava Oružanih snaga Ukrajine da će za vojnike, regrute i rezerviste biti potrebne određene dozvole za kretanje. Molim Generalštab da ubuduće ne donosi takve odluke bez mene“, rekao je Zelenski.

Naime, dan ranije, general Valerij Zalužni, zapovednik ukrajinskih oružanih snaga, naredio je novajlijama i dobrovoljcima da ne napuštaju svoje domove, osim ako nisu dobili posebnu dozvolu.

Zvaničnici tvrde da je takva odluka bila potrebna kako bi se ubrzala mobilizacija, ali je ona momentalno izazvala nezadovoljstvo među velikim delom Ukrajinaca koju odluku smatraju drakonskom i tvrde da ugrožava osnovna prava građana.

"Ova odluka zahteva objašnjenje. Ako čovek želi da ode u susedno područje na jedan dan da poseti porodicu, treba da čeka u redu i dobije dozvolu?", samo je jedna od pritužbi koje je preneo britansli list "Telegraf".

Drugi smatraju da bi takav sistem mogao da omogući zloupotrebu položaja i širenje mita i korupcije koji su već prisutni u Ukrajini.

"Želiš da posetiš svekrvu? Hteo bi u susedni grad, svoju vikendicu? To će te koštati 1000 dolara", bio je jedan od komentara odluke generala.

Zelenski je, piše list, nekadašnji komčičar koji zna kako njegov narod "diše", ali njegova reakcija možda odaje frustraciju i napetost ukrajinskog vojnog rukovodstva koje gubi bitku u Donbasu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading