GRANATIRANO NASELJE GOLMOVSKIJ; Rusi tvrde da Ukrajinci gađaju ljude koji pomažu u spasavanju (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Twitter Printscreen

Ruski napadi u Ukrajini usmereni su na jugoistočni region Donjeck i najveće gradove koje kontroliše ukrajinska vojska. Ukrajina je granatirala Kursku oblast.

Vojska Rusije intenzivirala je granatiranje gradova u regionu Donjecka, posebno u pravcu Slavjanska, Kramatorska, Severska. Lokalne, ukrajinske, vlasti pokušavaju da evakuišu stanovništvo.

Ruska vojska uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

Guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je evakuacija 350.000 osoba iz Donjecka neophodna da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja. "Sudbinu cele zemlje odlučivaće region Donjecka", rekao je guverner u Kramatrosku, administrativnom centru pokrajine i centru regionalnog štaba ukrajinske vojske.

Zelenski je osudio zahtev Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine da vojnim komisijama registruje kretanje vojnih vojnika u Ukrajini.

Zelenski je zamolio da se ubuduće ne donose slične odluke bez njegovog znanja.

 

Granatirano naselje Golmovskij

22.47 - Ukrajinski vojnici su pucali na Golmovskij, ispalivši šest granata „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Ukrajinski militanti gađaju ljude koji pomažu u spasavanju

22.31 - Ukrajinski militanti namerno nanose ponovljene artiljerijske udare na Donjeck kako bi ostvarili gubitke među radnicima komunalnih preduzeća koji stižu na lice mesta radi otklanjanja posledica granatiranja, rekao je za RIA Novosti Aleksej Kulemzin, šef gradske uprave.

Raketirana Jasinovataja

22.25 - Ukrajinski vojnici su u 22.19 gađali Jasinovatu, sa BM-21 Grad je ispaljeno osam raketa, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Zarobljen beloruski plaćenik (VIDEO)

21.58 - Beloruski plaćenik zarobljen je od strane jedinica "Otvažnih" (Hrabrih) o njegovoj poslednjoj bitci i o tome kako su gruzijski militanti razbijeni.

Zarobljeni militant beloruskog puka u Ukrajini priča o svojoj poslednjoj bitci i kako je ruska vojska razbila gruzijske plaćenike.

 

 

 

Deaktivirano više od 48.000 eksplozivnih naprava

21.46 - General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane izjavio je danas da su od početka ruske specijalne vojne operacije ruske snage zajedno sa pripadnicima ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije rasčistili od eksplozivnih naprava 3.700 hektara u Narodnoj Republici Donjeck i NR Luganjsk i deaktivirali 48.694 eksplozivne naprave.

"Specijalizovani odredi ruskih oružanih snaga i pripadnici ministarstva za vanredne situacije završavaju misiju rasčišćavanja (i uklanjanja) eksplozivnih naprava na teritorijama DNR i LNR", rekao je Mizincev, prenosi TAS.

Obraćanje Zelenskog

21.37 - 

 

 

Otvorena artiljerijska vatra na selo Nekislica

21.33 - Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je otvorena vatra iz artiljerijskog oruđa na selo Nekislica iz pravca Ukrajine. Prema preliminarnim podacima, niko nije povređen.

Makejevka na nišanu Ukrajinaca

21.10 - U 20.58 ukrajinski vojnici su pucali na Kirovski okrug Makejevke, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane 

21.03 - 

 

 

 

Ukrajinski vojnik gleda na Nacionalni pedagoški univerzitet uništen u ruskom napadu u Harkovu

20.32 - 

GRANATIRANO NASELJE GOLMOVSKIJ; Rusi tvrde da Ukrajinci gađaju ljude koji pomažu u spasavanju (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

 

Rusija ima novo političko oružje

20.26 - "Energetska politika nije samo pitanje cene. Energetska politika je i bezbednosna politika", izjavio je Šolc na događaju čiji je domaćin bilo nemačko Udruženje za obnovljivu energiju, prenosi Rojters.

Šolc je dodao da Rusija koristi energiju kao političko oružje, navodi britanska agencija.

Lavrov stigao na samit G20

20.18 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je danas u Indoneziju gde će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova grupe G20.

 

Uništena češka haubica

20.13 -  Artiljerijske jedinice grupe „O“ uništile su češku haubicu koja je u Ukrajinu stigla kao deo vojne pomoći.

„Otvažnie“ su uništili češku samohodnu haubicu „Dana-M2“: precizan artiljerijski udar kod Severska.

 

 

 

Granate pogodile decu 

20.08 - Granatirana Mekejevka

 

 

 

Moskva: Luka Mariupolj radi punim kapacitetom

20.04 - Luka Mariupolj koja se nalazi na teritoriji Ukrajine i pod ruskom je kontrolom, radi punim kapacitetom, izvestila je danas novinska agencija TAS pozivajući se na lučke zvaničnike.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je Rusija u maju zauzela Mariupolj, lučki grad na ukrajinskoj obali Azovskog mora nakon višemesečnih žestokih borbi za kontrolu nad gradom.

Puškov poručio Berlinu da ne dira Severni tok 2

19.44 - Berlin uzalud veruje da pokretanje gasovoda Severni tok 2 zavisi isključivo od odluke nemačkih vlasti, napisao je senator Aleksej Puškov na svom Telegram kanalu.

Ukrajinske trupe granatirale su Makejevku

19.31 - Dvoje dece je poginulo, još troje je povređeno, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Zaharova: Prestanite da zastrašujete

19.31 - "Pozivamo političke krugove zapadnih zemalja da prestanu da zastrašuju svetsku zajednicu nepostojećom 'hemijskom pretnjom' iz Rusije", rekla je u sredu Marija Zaharova, portparol ruskog ministartsva spoljnih poslova.

DNR: UKR vojska pogodila skladiste nafte u Donjecku

19.31 - Ukrajinske snage granatirale su danas posle podne skladište nafte u Donjecku, nakon čega je izbio požar, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Ukrajinska artiljerija udara u Donjeck, snimci na društvenim mrežama

18.19

 

 

Ukrajina: Rusija laže da je uništila dva naša raketna sistema

18.06 - Ukrajina je optužila Rusiju za širenje lažnih informacija nakon što je Moskva objavila da su ruske snage uništile dva američka raketna sistema.

"Ruski propagandisti aktivno šire lažne informacije o navodnom uništenju američkog artiljerijskog sistema HIMARS", saopštila je danas Ukrajina.

"Naglašavamo da ova poruka ne odgovara stvarnosti i nije ništa drugo do lažna", dodaju.

Ukrajinci su pokušali da se probiju ka fabrici?

17.55

 

 

Medvedev: SAD nameću svoju volju novcem i oružjem, sa Rusijom neće moći tako

17.37 - Koristeći novac, vazale koje nazivaju „saveznicima“, kao i najkvalitetnije oružje, Sjedinjene Američke Države znaju da brutalno i primitivno nametnu svoju volju, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, dodajući da pogubne posledice američkih invazija, između ostalih, dobro pamte Jugoslavija i Irak.

Prva velika prodaja nakon uvođenja zapadnih sankcija

17.11 - Francuska kompanija TotalEnerži saopštila je da je postigla dogovor da prenese preostali udeo u ruskom naftnom polju Harjaga na državnu firmu Zarubežnjeft, što je njena prva velika prodaja imovine u Rusiji nakon uvođenja zapadnih sankcija

 

Ponovo granatiran Kujbiševski okrug Donjecka

16.55 - Ukrajinske trupe u sredu u 16.43 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na Kujbiševski okrug u Donjecku, ispalivši osam granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Uništen ukrajinski S-300, tvrde ruski mediji (VIDEO)

16.52 - Kako prenose Telegram kanali, ruski 255. puk uništio je raketni sistem S-300 Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Eksplozija u Kijevu

16.13 -  Ukrajinski izvori javljaju o snažnoj eksploziji u okolini Kijeva.

 

 

Norveška pustila prevoz robe do ruskih naselja na Svalbardu

16.09 - Norveška je dozvolila dopremanje robe za ruska naselja na arhipelagu Svalbard preko svoje teritorije, objavio je danas TV kanal NRK, citirajući Ministarstvo spoljnih poslova iz Osla.

"Ministarstvo spoljnih poslova Norveške obaveštava da kontejnere sa robom prevoze norveški kamioni, od graničnog prelaza sa Rusijom, Storskog, do grada Tromsa, i onda morskim putem do Svalbarda. Roba je, u međuvremenu, ukrcana na brod i na putu je ka arhipelagu", naveo je TV kanal, prenosi TAS S.

Ova odluka je rezultat "dijaloga sa ruskom stranom", navela je portparolka ministarstva spoljnih poslova Ane Lunde.
 

Granatiran Kujbiševski okrug Donjecka

16.06 - Ukrajinske trupe u 15.50 po moskovskom vremenu ponovo su pucale na Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši deset granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

"Građani treba da naprave izbor"

15.58 - Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je svoje sunarodnike da sami odluče da li žele da „ratuju do poslednjeg Ukrajinca“ ili će pokušati da „sačuvaju to što je još ostalo“.

Kako je izjavio Janukovič u svom obraćanju koje je objavljeno na društvenim mrežama, „sada, kao nikad, potrebna je adekvatna ocena situacije i poštovanje najrazličitijih mišljenja ukrajinskih građana“.

„Građani treba da naprave izbor – ratovati do poslednjeg Ukrajinca ili pokušati da se sačuva to što je još ostalo“, rekao je on.

Litvanija i turska kompanija obezbedile borbeni dron 

15.47 - Turski borbeni dron Bajraktar TB2, koji je Litvanija namenila Ukrajini, stići će danas u Kijev.

"Vanagas" ili u prevodu "soko" sa litvanskog, stigao je u baltičku zemlju u ponedeljak, sa sve municijom, saopštio je na Tviteru ministar odbrane Arvidas Anušauskas.

Preprodaja opreme?

15.43 - 

 

 

 

Kako Ukrajinci prodaju dobijenu pomoć sa Zapada

15.35 - 

 

 

Poziv za Lavrova

15.19 - Indonezija je možda ignorisala pokušaje, ako ih je i bilo, da spreči učešće Rusije na sastancima G20, saopštio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Larvov.

- Nije mi poznato da li je bilo pokušaja blokiranja Rusije da prisustvuje sastancima G20, izjavio je ruski ministar nakon sastanaka sa vijetnamskim kolegom u Hanoju, prenosi TASS.

Ukrajinci pokušali da se probiju ka fabrici?

15.17 - 

 

 

Moskva će poslati oko 50 miliona tona žita

15.14 - Moskva namerava dosledno da širi geografiju izvoza nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Rusija doprinosi jačanju prehrambene i energetske bezbednosti, dobronamerno ispunjavajući svoje ugovorne obaveze. Ove godine planiramo da u inostranstvo uputimo oko 50 miliona tona žita. Dosledno ćemo širiti geografiju izvoza nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa“, navedeno je u saopštenju.

Letonija ponovo uvodi obavezni vojni rok

14.26 - Letonski ministar odbrane Artis Pabriks najavio je vraćanje obaveznog vojnog roka, u jeku rastućih napetosti sa susednom Rusijom i sukoba u Ukrajini.

Medvedev: SAD nameću svoju volju novcem i oružjem, sa Rusijom neće moći tako

14.36 - Koristeći novac, vazale koje nazivaju „saveznicima“, kao i najkvalitetnije oružje, Sjedinjene Američke Države znaju da brutalno i primitivno nametnu svoju volju, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, dodajući da pogubne posledice američkih invazija, između ostalih, dobro pamte Jugoslavija i Irak.

Objavljen snimak oklopnih vozila koja su u Lisičansku ostavili ukrajinski vojnici

14.34 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak iz Lisičanska na kojem se vide oklopna vozila koja su odbacili ukrajinski vojnici. Na snimku se vide barikade na ulicama napravljene od uništenih vozila, uključujući oklopna vozila „Kozak“, kamione, oklopne transportere i sovjetske „Gazele“.

Duž nekih ulica iskopani su rovovi. Napominje se da ovi snimci indirektno ukazuju na to da su Oružane snage Ukrajine planirale da vode dugotrajne ulične borbe, ali su na kraju odlučile da se povuku.

 

Rusija od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijardi dolara za tri meseca

14.02 - Rusija je od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijarde dolara za samo tri meseca nakon početka napada na Ukrajinu, izveštava "Blumberg".

Lavrov: Imamo poziv Indonezije za sastanke G20

13.29 - Indonezija je možda ignorisala pokušaje, ako ih je i bilo, da spreči učešće Rusije na sastancima G20, saopštio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Larvov.

- Nije mi poznato da li je bilo pokušaja blokiranja Rusije da prisustvuje sastancima G20 - izjavio je ruski ministar nakon sastanaka sa vijetnamskim kolegom, Bui Than Sonom, u Hanoju, prenosi TASS.

UNIŠTENA DVA AMERIČKA HIMARS-A: Rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimak

13.10 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništeno dva američka raketna bacača HIMARS u Donbasu, prenosi agencija RIA Novosti.

 

Ukrajina ima 11 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u podzemnim skladištima

12.46 - Ukrajina ima 11 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u podzemnim skladištima, što je ispod vladinog cilja od 19 milijardi kubnih metara, izjavio je danas Sergej Makogon, izvršni direktor ukrajinskog operatora prenosnog sistema.

Ukrajinci pozvali na isključenje ruskih kozmonauta s misija na ISS

12:00 - Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče na isključenje ruskih kosmonauta iz budućih misija Međunarodne svemirske postaje (ISS). Poziv dolazi nakon što su trojica Rusa nakon na ISS-u istakli zastave samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk.

 

 

 

Od jutros u Makijevki gori skladište municije

11:50 - 

 

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

11:45 -

 


 

 

 

U Hersonu je FSB Ruske Federacije privela dvojicu lokalnih stanovnika koji su sredinom juna organizovali bombaški napad

 


 

Ukrajina:U Donjecku ubijeno pet civila,ranjeno još 21

11:30 -  Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je u ruskom granatiranju u protekla 24 sata ubijeno pet civila i ranjeno još 21, u ovom istočnom ukrajinskom regionu gde je Moskva pojačala ofanzivu poslednjih dana.

 

DNR bez struje

10:55 - Više od 33 hiljade potrošača struje u DNR ostalo je bez struje zbog granatiranja ukrajinske vojske, saopštilo je republičko Ministarstvo za ugalj i energetiku.

Granatiranje Slavjanske

10:45 - U posledicama jučerašnjeg granatiranja grada, dve osobe su poginule, a sedam je povređeno, koji su pomogli Vadimu Ljahu, ceremonijalnom radniku ACC-a Slavjanska.

 

 

Marčenko:Plaže u Odesi zatvorene ovog leta zbog mina

10:35 -  Plaže u ukrajinskom primorskom gradu Odesi ostaće zatvorene ovog leta zbog opasnosti od mina, izjavio je danas načelnik regionalne vojne administracije Odese Maksim Marčenko.

 

Ruski sud naložio Konzorcijumu kaspijskog naftovoda obustavu rada 30 dana

10:20 - Ruski sud je naložio Konzorcijumu kaspijskog naftovoda (CPC), jednom od najvećih svetskih cevovoda, da obustavi aktivnost na 30 dana, javlja Rojters.

Gajdaj: Nastavljaju se borbe u selima oko Lisičanska

10:00 -  Guverner Luganska Sergej Gajdaj saopštio je da se jutros nastavljaju borbe u selima oko grada Lisičanska, uprkos činjenici da je Rusija saopštila da kontroliše ceo region.

On je na Telegramu napisao da su „neka naselja već dva puta bila pod jednom ili drugom kontrolom“, prenosi Gardijan.

Kličko: Oni se bore za novac, a mi se borimo za našu decu

09:30 - U kratkom razgovoru za Skaj njuz, Kličko je rekao da se Rusija neće zadovoljiti Donbasom u zamenu za mir jer "Putin želi celu Ukrajinu".

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak

09:15 -  Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak gađanja  vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine operativno-taktičkim raketnim sistemima „Iskander“ u zoni specijalne vojne operacije.

 

 

 

Lavrov: Kijev laže da Rusija napada sopstvene gradove

09:00 -  Navodi Ukrajine da ruska vojska granatira sopstvene gradove da bi optužila Kijev su laž, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi TAS S.

GRANATIRANO NASELJE GOLMOVSKIJ; Rusi tvrde da Ukrajinci gađaju ljude koji pomažu u spasavanju (FOTO/VIDEO)

EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

 


"Jednom rečju, oni lažu. Činjenice su poznate, naše Ministarstvo odbrane svakodnevno iznosi činjenice“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom.

 

Ukrajinska vojska nastavila granatiranje Donjecka

08:45 - Ukrajinske trupe ispalile su pet granata NATO kalibra 155 milimetara na Kujbiševski i Kijevski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

08:20 - Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TAS S.

 

Britanija: Bitka za Slavjansk sledeće ključno ratište

08:15 -  Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.

 

 

 

Britansko Ministarstvo odbrane

08:00 - Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je  da je prva grupa vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine stigla na obuku. 

 

Donjeck

 

 

 

Blinken se neće sastati sa Lavrovom

07:25 - Američki državni sekretar Entoni Blinken ne planira da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G20, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ja, naravno, ne bih očekivao nikakve sastanke - istakao je Prajs.

Istovremeno je dodao da Blinken planira da aktivno učestvuje u ministarskom sastanku G20 na indonezijskom ostrvu Bali, uprkos očekivanom prisustvu ruskih predstavnika.

Lavrov:Svet da uloži napore u očuvanju međunarodnog prava

07:15 -  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas sve države da ulože napore u cilju očuvanja međunarodnog prava, pošto se, kako je naglasio, „svet razvija na komplikovan način“, prenosi Rojters.

 

Eksplozije u Harkovu

07:00 - U Harkovu je tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija, a očevici kažu da su rakete ispaljene iz ruskog grada Belgoroda.

Meštani su prijavili požar u jednom od harkovskih okruga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading