VELIKA PRODAJA NAKON UVOĐENJA ZAPADNIH SANKCIJA Francuska kompanija prenosi udeo u ruskom naftnom polju
Foto: Shutterstock

„TotalEnerži je pristao da prenese na Zarubežnjeft preostalih 20 posto udela koje je kompanija držala u naftnom polju Harjaga. Ova transakcija podleže odobrenju ruskih vlasti", rekao je portparol francuske kompanije za Rojters, ne precizirajući uslove dogovora o prenosu udela.

Naftni projekat Karjaga se sprovodi na bazi sporazuma o podeli proizvoda (šering ugovor), prema kojem je TotalEnerži svakog meseca dobijao oko 100.000 tona ruske nafte za izvoz.

TotalEnerži je učestvovao u naftnom projekta Karjaga više od 20 godina zajedno sa norveškim Ekcinorom, koji je izašao iz projekta ranije ove godine.

Francuska kompanija je u martu najavila da neće obnoviti ugovore o snabdevanju njene rafinerije u Nemačkoj ruskim gasom i sirovom naftom i da će umesto toga nabavljati dizel iz Saudijske Arabije i sirovu naftu iz Poljske.

TotalEnerži i dalje ima manjinske udele u brojnim nedržavnim ruskim kompanijama - u Novateku (19,4%), Jamal TPG-u (20 %), Arktik TPG-u 2 (10%) i TerNJegtGasu (49%). Farncuska firma je nagovestila da možda potpuno izaći iz Rusije ako to bude potrebno zbog sankcija, koje su već dovele do obezvređenja njene imovine u iznosu od 4,1 milijarde dolara.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading