Rudnik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Od 6.00 časova po moskovskom vremenu, obim proboja stene na lokaciji podzemnih radova u Bahmutu je 195,19 hiljada kubnih metara. Tokom dana obim urušavanja je povećan za skoro hiljadu kubnih metara", rečeno je u Hitnoj pomoći RIA Novostima.

U protekla 24 sata iz rudnika je izvađeno 480 kubnih metara stenske mase, ukupno 3,92 hiljade "kockica" od početka urušavanja. Kako je saopštio Istražni komitet Ruske Federacije, pre nedelju dana, 18. marta uveče, tokom radova podzemnom rudniku, došlo je do obrušavanja stene, usled čega je 13 rudara zarobljeno.

Na sednici odbora za vanredne situacije razgovarano je o napretku operacije traganja i spasavanja u rudniku Pionir.

Generalni direktor rudnika zlata uhapšen je zbog kršenja bezbednosnih propisa, saopštio je danas ruski Istražni komitet u Amurskoj oblasti na Dalekom istoku Rusije.

"Generalni direktor je priveden u Amurskoj oblasti zbog sumnje da je prekršio bezbednosne standarde tokom operacija u rudniku Pionir", saopštio je lokalni ogranak ruskog Istražnog komiteta, koji istražuje velike zločine. Nije saopšteno ime generalnog direktora, iako je u prethodnim izveštajima identifikovan kao Aleksej Birjukov. Njemu je zaprećena kazna do sedam godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Spasioci nisu uspeli da uspostave kontakt sa 13 rudara Pionira od obrušavanja stene 18. marta. Pozivajući se na neidentifikovani izvor hitne službe, ruska državna novinska agencija TASS javila je danas da su se rudari verovatno udavili usled poplave.

"Istraživanje bušotine pokazalo je vodu na dubini od 153 metra. Preostali delovi rudnika su verovatno takođe poplavljeni", rekao je izvor. Spasioci su takođe evakuisani iz rudnika zbog opasnosti od još jednog urušavanja, navodi TASS svoj izvor.

Pionir je jedan od najvećih rudnika zlata na svetu i jedan od najproduktivnijih u Rusiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading