RUSIJA URUČILA DEMARŠ AMERICI Planovi Vašingtona za širenje granica...
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

"Tokom zasedanja Međunarodne uprave za morsko dno, ruska delegacija je izjavila da ne priznaje spoljne granice epikontinentalnog pojasa koje su Sjedinjene Američke Države jednostrano proglasile u decembru 2023. na udaljenosti od 200 nautičkih milja od polaznih linija od kojih se meri širina teritorijalnog mora u sedam regiona Svetskog okeana", navodi se u saopštenju ministarstva.

Bilateralnim kanalima američkoj strani upućen je odgovarajući demarš, dodaje se u saopštenju.

Kako se napominje, SAD svojim delovanjem "pokušavaju da smanje površinu morskog dna pod nadležnošću Uprave, odnosno cele svetske zajednice, i da pribave dodatne površine za sopstvenu upotrebu".

"Jednostrani koraci Sjedinjenih Država nisu u skladu sa pravilima i procedurama utvrđenim međunarodnim pravom", upozorava se u saopštenju MSP Rusije.

Ruska delegacija je kritikovala selektivan pristup Sjedinjenih Američkih Država međunarodnom pravu i potpuno nepoštovanje obaveza i odbacila najnovije pokušaje Vašingtona da koristi norme Konvencije iz 1982. godine isključivo u svojim interesima, istakli su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Rusko Ministarstvo je saopštilo da se u periodu od 18. do 29. marta u Kingstonu (Jamajka) održava sednica Saveta Međunarodne uprave za morsko dno koja je sazvana u skladu sa Konvencijom UN o pravu mora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Dzafer

25.03.2024 16:32

SAD se ponašaju kao razbojnici u svetu i neko ih mora zauzdati