Francuska
Foto: AP/Thibault Camus (STF)

Rusija je opovrgla navode SAD i drugih zemalja da je napad u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" izvela militantna grupa Islamske države, optužujući Vašington da time pokriva Ukrajinu.

- Islamska država preuzela je odgovornost za ovaj napad, a prema izvorima dostupnim našim (obaveštajnim) službama, kao i našim glavnim partnerima, sve ukazuje da je napad zaista podstakla jedna od grupa Islamske države. Mislim da bi bilo cinično i kontraproduktivno i za samu Rusiju i za njene građane da tu situaciju iskoristi da okrene protiv Ukrajine - istakao je Makron, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Vladmir Putin nije javno izjavio da postoji povezanost terorista sa Ukrajinom, ali je rekao da su oni pokušali da nakon napada pobegnu u Ukrajinu.

Rusji lider je rekao da su "neki ljudi na ukrajinskoj strani" bili spremni da prevedu napadače preko granice.

Ukrajina je negirala bilo koju ulogu u terorističkom napadu, a predsednik Volodimir Zelenski je optužio Putina da pokušava da okrivi Ukrajinu za napad.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova dovela u pitanje tvrdnje SAD da iza napada stoji Islamska država, podseća Rojters.

Makron je izjavio da je Islamska država, koja je preuzela odgovornost za pucnjavu u Moskvi, pokušala to isto da uradi i u Francuskoj. On je ovo izjavio prilikom posete Francuskoj Gvajani, nakon što je vlada, posle terorističkog napada u Moskvi u petak, podigla stepen bezbednosti na najviši nivo.

- Ponudili smo Rusiji da proširimo saradnju sa njihovom (obaveštajnom) službom i našim partnerima u regionu kako bi krivci pronađeni što je brže moguće i da tako nastavimo da se efikasno borimo protiv grupa koje su planirale napad na nekoliko zemalja - zaklkučio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Patriota

25.03.2024 13:58

Makron je nešto najgore što je Francusku moglo da zadesi za poslednjih 200 godina