Samit
Foto: AP/(STR)AP Photo

Predsedavajući Komisije Afričke unije Musa Faki rekao je da je izraelska ofanziva "najflagrantnije" kršenje međunarodnog humanitarnog prava i optužio Izrael da je "istriebio" stanovnike Gaze. Faki je govorio zajedno sa palestinskim premijerom Mohamedom Štajehom, koji se takođe obratio na samitu, preneo je AP.

- Budite sigurni da snažno osuđujemo ove napade bez presedana u istoriji čovečanstva - rekao je Faki izražavajući solidarnost sa narodom Palestine.

Odlazeći predsedavajući Afričke unije i predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani pohvalio je Južnu Afriku za slučaj koji je pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, osudivši ''genocid koji Izrael čini u Palestini pred našim nosom".

- Međunarodna zajednica ne može zatvoriti oči pred zločinima koji su počinjeni, koji ne samo da su stvorili haos u Palestini, već imaju i katastrofalne posledice u ostatku sveta - istakao je Asumani.

Otvaranje ovogodišnjeg samita AU obeležila je i zabrinutost zbog izbijanja državnih udara širom afričkog kontinenta. Tokom prošlogodišnjeg samita AU, izraelski delegat je bez ceremonije uklonjen iz plenarne sale zbog svađe oko statusa posmatrača Izraela u tom bloku, navodi AP.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading