ZAPAD GUBI TLO POD NOGAMA Četiri sile sve prisutnije u Africi
Foto: Tanjug/Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Te zemlje aktivno učestvuju u ekonomskom životu kontinenta, ulažu u afričke zemlje i tamo razvijaju brojne infrastrukturne projekte, koristeći antizapadna osećanja.

Rusija se pozicionira kao odlična alternativa Zapadu u bezbednosnim pitanjima. Prema ekspertima, zemlja uspešno koristi antizapadno raspoloženje u javnosti u nizu zemalja. El Pais kao dokaz za to navodi činjenicu da je većina afričkih država odbila da osudi rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, protiv koje se zapadne zemlje aktivno izjašnjavaju.

Svesne rastuće konkurencije, afričke zemlje nastoje da je maksimalno iskoriste u svoju korist. Kriza poverenja u međunarodne organizacije takođe gura zemlje kontinenta ka nekoj vrsti „pragmatične diversifikacije“.

Uviđajući gubitak pozicija, Zapad pokušava da reaguje. U februaru prošle godine, Evropska unija i Afrička unija najavile su pokretanje programa evropskih investicija u afričke zemlje u iznosu od 150 milijardi evra za period do 2030. godine.

Inicijativa je prilično ambiciozna: pokriva sektore kao što su zelena energija, digitalne inovacije ili ruralna elektrifikacija. Međutim, stručnjaci upozoravaju da Zapad ima dug put pre nego što Afrika vidi dokaze o stvarnoj promeni odnosa prema kontinentu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading