planeta
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Afrika, kontinent bogat raznolikošću, suočava se sa dramatičnim promenama, posebno pogođenim istočnoafričkim rascepom, koji je privukao značajnu pažnju medija nakon iznenadne pojave velike pukotine u Keniji 2018.

Ova pukotina izazvala je ozbiljna razaranja na jugozapadu zemlje, uključujući i urušavanje dela lokalnog autoputa. Iako su početne teorije ukazivale na vezu sa istočnoafričkim rascepom, geolozi tvrde da je ta karakteristika verovatnije rezultat erozije tla.

Promene na Zemlji, iako nam možda nisu odmah vidljive, rezultat su stalnog kretanja tektonskih ploča. Litosfera, koja čini koru i gornji omotač, podeljena je na tektonske ploče koje se neprestano kreću.

Ovo pomeranje može izazvati pucanje i formiranje granica ploča, kao što se dešava na istočnoafričkom rascepu, koji se proteže na neverovatnih 3.000 km od Adenskog zaliva na severu do Zimbabvea na jugu. Rezultat je podela afričke ploče na somalsku i nubijsku ploču.

Rascep ima različite karakteristike duž svoje dužine, sa rasedima na jugu koji pokrivaju šire područje, dok su vulkanizam i seizmičnost ograničeni. Međutim, region Afar pokazuje znake jakog stanjivanja litosfere skoro do tačke potpunog raspada.

Tokom narednih desetina miliona godina, formiranje novog okeana prouzrokovaće da se morsko dno širi duž dužine pukotine, što je već počelo da se dešava. Kako okean bude napredovao, afrički kontinent će se smanjivati, stvarajući veliko ostrvo sa delovima Etiopije i Somalije koji će se nalaziti u Indijskom okeanu, prenosi Klik.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading