sunce
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ wireeye

Ovo je saopštila za RIA Novosti Laboratorija za solarnu astronomiju Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

- Jedna od najvećih baklji u trenutnom ciklusu dogodila se na Suncu pre manje od sat vremena“, navodi se u saopštenju.

Prema grafikonu na sajtu laboratorije, erupcija , kojoj je dodeljena ocena Ks3,3, trajala je juče od 15:53 ​​do 16:32 po moskovskom vremenu, dostigavši maksimum u 16:14.

Napominje se da se na Suncu sada beleže snažni tokovi zračenja iz regiona baklje, koji se mogu posmatrati i do dva do tri sata.

Kasnije je laboratorija pojasnila da je uticaj ovog događaja na Zemlju bio praktično isključen: baklja se dogodila u oblasti koja se nalazi iza sunčeve ivice.

- Iz tog razloga se pokazalo da je udar bio zaštićen samim solarnim diskom. Ovo je prilično retka pojava, koja je u ovom slučaju išla u korist Zemlje - objasnili su naučnici.

Ova erupcija bila je druga najozbiljnija u trenutnom ciklusu. Prvi se dogodio u novogodišnjoj noći, 1. januara 2024, i dobio je rezultat Ks 5,0.

Kako su primetili stručnjaci, sve veća učestalost ovakvih pojava i povećanje njihove snage ukazuju na postepeno približavanje Sunca vrhuncu aktivnosti, koje bi, po svoj prilici, moglo da nastupi već sredinom ove godine.

Prema drugim prognozama, to će se dogoditi 2025. godine.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading