solarna rupa
Foto: Alo/NASA

Naučno se zove koronalna rupa, a trenutno se okreće od Zemlje, mada je pre nekoliko dana bila uperena tačno u našu planetu i usmeravala mlaz čestica ka nama.

Posledica ovog fenomena nisu razlog za uzbunu. Radi se o solarnoj oluji osrednje jačine, ali je naučnicima veoma zanimljivo zbog praćenja ponašanja Sunca dok ulazimo u solarni maksimum.

solarna rupa

NASA

 

 

Sunce se u poslednje vreme ponaša veoma nestašno, što je i očekivano jer naša zvezda prolazi kroz svoje cikluse, a tokom ovog dobija više pega, sunčeve baklje, masivna koronalna izbacivanja materijala i koronalne rupe.

Ovakva aktivnost eksalira do određenog vrhunca, odnosno solarnog maksimuma, pre nego što se smiri i krene ka solarnom minimumu – periodu relativne mirnoće i smanjene aktivnosti.

Ovaj ciklus se čini da je uslovljen, ili se barem poklapa, sa smenom sunčevog magnetnog polja, odnosno kada njen severni i južni pol „zamene mesta“.

Ova smena će se desiti na solarnom maksimumu koji se očekuje tokom 2024. godine.

BONUS VIDEO

@alo_portal Milena Popović priznala šta je sve uradila na svom telu Celu emisiju “U RINGU” sa Milenom Popović možete pogledati na našem YouTube kanalu ▶️ #alo #alodnevnenovine #milenapopovic #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading