Sunce
Foto: Printscreen/Prinscreen/tviter

Dana 22. januara dve solarne baklje eksplodirale su u skoro isto vreme iz sunčevih pega AR3559 i AR3561, koje su u to vreme bile razdvojene oko 500.000 kilometara – što je više od prosečne udaljenosti između Meseca i Zemlje, objavio je Spaceweather.com.

Baklje su imale kombinovanu snagu ekvivalentnu baklji magnitude M5,1, koja predstavlja drugu po jačini u klasi baklji koju Sunce može da proizvede.

Erupcija pomenutih „blizanaca“ takođe je pokrenula talas visokoenergetskih čestica ka Zemlji koji je izazvao 30-minutne radio-smetnje, odnosno takozvani radio blackout iznad Indonezije i delova Australije kada je došlo do sudara sa magnetnim poljem naše planete, prenosi „Lajv sajens“.

Solarne baklje mogu da lansiraju i oblake magnetizovane plazme koji se brzo kreću u svemir, što je poznato kao izbacivanja koronalne mase (CME), koja može da dođe do Zemlje i pokrene geomagnetne oluje koje stvaraju šarene aurore. Ali ovom prilikom čini se da nijedna baklja nije oslobodila CME.

Sunčeve baklje povremeno mogu da se jave u brzom nizu iz iste sunčeve pege što može da izazove „kanibalske CME“ ako obe baklje pokrenu solarne erupcije koje se kasnije spajaju u veću solarnu oluju. Ali, kako piše „Lajv sajens“ simpatička solarna baklja je sasvim druga zverka.

U prošlosti su istraživači pretpostavljali da je simpatička solarna baklja bila samo slučajnost, i to čudna. Ali studija iz 2002. godine otkrila je da su parovi baklji zapravo povezani, tačnije, njihove sunčeve pege su povezane masivnim, nevidljivim petljama magnetnog polja koje se kreću oko Sunca. Stoga baklje mogu da se smatraju kao dva dela jedne eksplozije.

Prema studiji, komponente simpatičke baklje mogu biti razdvojene do 30 minuta. Nejasno je koliko je tačno vremena proteklo između erupcija nedavnog para, ali ih je verovatno delilo samo nekoliko minuta, ako ne i samo sekunde, što se može zaključiti na osnovu snimaka NASA.

Simpatičke baklje su izuzetno retke, ali mogu da postanu češće tokom solarnog maksimuma, kada magnetno polje Sunca počinje da se razbija i postaje više zapetljano u sebe, što je otkrila studija iz 2022. godine koja je analizirala 40-godišnje podatke o solarnim bakljama.

Solarna aktivnost je brzo jačala u poslednjih 12 meseci. Tokom ovog vremena, videli smo povećanje broja i veličine sunčevih pega, kao i sve češće i snažnije sunčeve baklje. Sunce je 20. januara pokrenulo CME za koji se predviđalo da će izazvati geomagnetnu oluju koja će doneti aurore u delove SAD 23. januara.

Naučnici su prvobitno predvideli da će solarni maksimum biti postignut 2025. godine i da će biti slab u poređenju s prošlim maksimumima. Ali, sve više suprotnih dokaza uticalo je na promenu njihovog mišljenja tako da sada veruje da bi Sunce moglo da dostigne svoj haotični vrhunac u narednih nekoliko meseci, ako već nije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading