avion
Foto: EPA/EPA

Američke avio-kompanije "United Airlines" i "Alaska Airlines" su otkazale svoje letove do utorka, dok je FAA saopštila da će biti potrebna još jedna runda inspekcije pre nego što razmotri vraćanje ovih mlaznjaka u vazduh, prenosi Rojters. Pod strožim nadzorom, FAA će, kao regulator aviosaobraćaja, izvršiti reviziju proizvodne linije Boing 737 MAX 9 i dobavljača kompanije, i razmotriti mogućnosti da nezavisni akter preuzme aspekte sertifikacije bezbednosti novih letelica, koje je FAA prethodno dodelila Boingu.

FAA je saopštila da se nastavlja prizemljenje 171 aviona sa istom konfiguracijom kao u incidentu "Alaska Airlines", te da je takva odluka doneta "zarad bezbednost američkih putnika". Avion "Alaska Airlines" prošlog petka uveče prinudno je sleteo na međunarodni aerodrom Portland u Oregonu sa 171 putnikom i šest članova posade, nakon što je otpao je deo trupa sa vratima za slučaj opasnosti. Američka avio-kompanija ''United Airlines'' nakon toga je saopštila da su pronađeni labavi zavrtnji na nekoliko letelica Boing 737 Maks 9, istom modelu aviona koji je koristila ''Alaska ''.

Pre gotovo pet godina regulatori širom sveta privremeno su povukli iz saobraćaja sve Boingove avione 737 Maks zbog dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading