Promo
Foto: Promo/Promo

Ovoj grupi se pripisuje 65 krivičnih dela, uključujući bacanje farbe na fasadu Kongresa poslanika, blokiranje puteva u Madridu, oštećenje radova u muzeju Prado i pristup pistama aerodroma na Ibici i Adolfo Suarez Madrid-Barahas, što je dovelo do njihovog privremenog zatvaranja, prenosi agencija EFE.

Kako je saopštila Nacionalna policija, hapšenja su izvršena koordinisano u Madridu, Barseloni, Kadizu, Mursiji, Eldi (Alikante), Saragosi, Granadi, Valensiji, Soriji, Santanderu i San Sebastijanu.

Ovo je proširenje operacije sprovedene prošlog decembra kada je uhapšeno najmanje 15 pripadnika "Futuro Vegetala" zbog akcija počinjenih u Madridu, navodi se u saopštenju policije.

Policijska istraga, koju je koordinisao Opšti komesarijat za informacije (CGI), a sproveli agenti različitih pokrajinskih brigada, utvrdila je da je organizaciju činilo blizu 300 aktivista i da su imali jasnu raspodelu zadataka, a njom su rukovodila tri lidera koji su za to primali odgovarajuću naknadu.

"Futuro Vegetal" je dobio više od 140.000 evra donacija, od kojih su deo navodno koristili čelnici organizacije za koordinaciju kriminalnih aktivnosti.
Prema policijskim izvorima, dvojica kolovođa, 31-godišnji muškarac i 26-godišnja žena, uhapšeni su 1. decembra prošle godine u francuskim Pirinejima, gde su živeli u kamp-kućici.

Članovi organizacije uspostavili su odnose sa drugim sličnim grupama van zemlje, čak su počinili akcije u inostranstvu, poput sabotaže benzinske pumpe u gradu Laruns u Francuskoj prošlog septembra, dodaje se u saopštenju policije.

Istraga je počela u januaru 2022. nakon što je nekoliko aktivista bacilo boju na fasadu Ministarstva poljoprivrede, stoke i hrane u Madridu.

Od tada su članovi ove grupe izveli najmanje 65 akcija u drugim delovima Španije, nanevši štetu procenjenu na više od 500.000 evra, ne računajući štetu nanetu kulturnom nasleđu.

Privedena lica se sumnjiče da su izvršila krivična dela pripadnost zločinačkoj organizaciji, nanošenje štete, oštećenje istorijskog nasleđa, narušavanje bezbednosti drumskog i vazdušnog saobraćaja, napad na predstavnike vlasti i izazivanje nereda.

Nacionalna policija veruje da je ta organizacija deo međunarodnog klimatskog pokreta "Extinction Rebellion".

Izvori iz "Futuro Vegetala" naveli su da su članovi organizaciju podvrgnuti policijskim progonima i da su iznenađeni optužbama za "zločinačko udruživanje", budući da, po njihovom mišljenju, pripadnost ovim ekološkim grupama ne donosi nikakvu ekonomsku korist, već suprotno.

Članovi "Futuro Vegetala" su u prošlosti više puta hapšeni zbog svojih protestnih akcija, ali ne zbog članstva u kriminalnoj bandi, zločinu koji im se sada stavlja na teret zbog njihovog organizovanja i raspodele funkcija.

Izvori te organizacije dovode u pitanje i procenu da je njihovim akcijama pričinjena šteta od pola miliona evra, jer uveravaju da preduzimaju mere predostrožnosti da minimiziraju štetu, kao što je, na primer, bacanje vodene tempere ili soka od cvekle na svoje mete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading