Španija
Foto: Alo/Shutterstock

Ovako, u najkraćem, pojedini španski internet kanali objašnjavaju činjenicu da je vlada u Madridu odlučila da prizna pasoše lažne države Kosovo i omogući Albancima da bez viza putuju i u tu državu. Doduše, navodi se u saopštenju španske vlade i da to nikako ne znači da Španija priznaje Kosov, ali gorak ukus u ustima svakako ostaje...

Španija je, podsetimo, prihvatila pasoš tzv. države Kosovo kao važeci uprkos tome što ne priznaje nezavisnost koju je Priština jednostrano proglasila od Srbije, potvrdili su za El Pais izvori u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje i Evropske unije. List navodi da su izvori u MSP Španije potvrdili prihvatanje pasoša, ali nisu objasnili razloge koji su doveli do ove promene. El Pais podseća da je 1. januara na snagu stupila vizna liberalizacija za lažnu državu, koju je odobrio Evropski savet u martu prošle godine, a Evropski parlament mesec dana kasnije.

Međutim, Evropska komisija je tada upozorila da je Španija isključena iz te mere jer ne priznaje pasoše koje izdaje Priština.

U dokumentu Evropske unije o priznavanju putnih isprava trećih zemalja navedeno je da je Španija od 1. januara ove godine priznala prištinski pasoš, ali je istaknuto da "ova promena ni na koji način ne predstavlja zvanično priznanje Kosova kao nezavisne države". Takođe, u delu koji se odnosi na tzv. državu Kosovo stoji napomena "kako je definisano Rezolucijom 1244 SB UN od 10. juna 1999".

Španija je jedna od pet članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, zajedno sa Kiprom, Grčkom, Slovačkom i Rumunijom.
Kako za Alo! kažu izvori iz diplomatskih krugova, ovakva odluka Madrida direktan je ustupak premijera Pedra Sančeza Briselu, jer je njegova vlada, nakon izbora iz kojih je defakto izašao kao gubitnik, sklopljena s koca i konopca uz jaku podršku EU. Bilo je tu, navode, i ucena i obećanja, međutim, to je već neka druga priča. Ipak, kako navode isti izvori, nema ni govora o tome da bi Madrid mogao da povuče potez koji bi šokirao Srbiju i prizna Kosovo. Napriotiv, kako kažu, od svih pet članica EU koje ne priznaju lažnu državu Španija je poslednja ili pretposlednja koja bi to učinila.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading