aljbin kurti
Foto: Tanjug

Otkako je odluka saopštena, veći broj medija je o tome objavio negativne komentare, a slično se može pročitati i na društvenim mrežama. Mnogi se, dodatno, plaše da bi eventualne korake ka priznanju Kosova iskoristili katalonski i baskijski separatisti da pojačaju napore da se otcepe od Španije.

Oglasio se i bivši ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Garsija-Margalo, koji je, kako prenosi Kosovo onlajn, upozorio da bi priznavanje Kosova kao države predstavljalo veoma komplikovan i ozbiljan presedan za Španiju zbog Katalonije i njenog hipotetičkog proglašenja nezavisnosti. 

Margalo je u intervjuu za podkast na španskom portalu Kope rekao da to što Madrid prihvata kosovski pasoš kao važeći ne podrazumeva priznanje države, ali i izrazio uverenje da je očigledno da je to odlučujući korak ka tome.

Kritkovao je aktuelnog ministra spoljnih poslova Žozea Manuela Alvaresa za nedoslednost, jer je njegov stav bio da nepriznavanje Kosova znači da se to ne čini ni sa njihovim pasošima.

- Sada kaže da se pasoši mogu priznati, ali to ne znači priznanje države. Protivrečnost koju je teško razumeti - primetio je Margalo.

Podsetio je da je Španija priznala šest federativnih republika koje su činile bivšu Jugoslaviju, jer im je ustavom priznato pravo na otcepljenje, ali ne i pokrajine Vojvodinu i Kosovo.

- Priznanje Kosova znači kršenje tog principa i stoga stvaranje veoma komplikovanog i veoma ozbiljnog presedana u odnosu na Kataloniju - upozorio je Margalo, ističući da je katalonsko pitanje najozbiljnije koje Španija ima.

Dodao je da je španska spoljna politika veoma teška za razumevanje i nije autonomna jer, kako kaže, zavisi od pritisaka i ucena partnera u vladi Pedra Sančeza.

- Ako postoji nešto što mora da karakteriše spoljnu politiku, to je da bude jasna, transparentna, fer politika koja se održava tokom vremena. Ovde su porušeni svi konsenzusi, politika je razbijena u Sahari i na Kosovu, biće u Gibraltaru - procenjuje Margalo.

S druge strane, profesor međunarodnog javnog prava sa Univerziteta Komiljas i član španske istraživačke mreže za centralnu i istočnu Evropu Hose Himenez ocenio je za špansku državnu televiziju da priznavanje pasoša apsolutno ne znači međunarodno priznanje Kosova. 

- To podrazumeva priznavanje određenih putnih isprava, ništa više, omogućava im da se kreću uz određena ograničenja bez podnošenja zahteva za vizu i uopšte ne podrazumeva međunarodno priznanje - uveren je Himenez.

Španska vlada je saopštila da je prihvatila odluku EU o viznoj liberalizaciji za vlasnike kosovskih pasoša, ali i naglasila da to ne podrazumeva promenu kursa ove zemlje. Himenez navodi da ovakva odluka Španije nije "prećutno priznavanje nezavisnosti Kosova" i da ne povlači sledeće diplomatske korake Španije.

Podsetimo, kako je Alo! već pisao, da Španija prizna kosovske pasoše, u velikoj meri je uticao i pritisak iz Brisela.

Naime, kako su za naš list rekli izvori iz diplomatskih krugova, odluka Madrida direktan je ustupak premijera Pedra Sančeza Briselu, jer je njegova vlada, nakon izbora iz kojih je defakto izašao kao gubitnik, sklopljena s koca i konopca uz jaku podršku EU. Bilo je tu, navode, i ucena i obećanja.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal U Banjaluci je počeo svečani defile povodom proslave 32. rođendana Srpske #alo #alodnevnenovine #republikasrpska #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading