MARŠIRALI U NACISTIČKIM UNIFORMAMA Meštani ozlojeđeni prizorom na poznatom festivalu, morala da interveniše policija
Foto: Printscreen

Najmanje 10 njih pojavilo se u SS uniformama sa svastikama, oznakama puka na okovratnicima i divizijskim oznakama „glava smrti“, a to su lobanja i ukrštene kosti.

Nevolje su izbile na popularnom godišnjem događaju u subotu kada su se ozlojeđene mase sukobile sa grupom.

Očevici kažu da je grupa bila ispred paba The Lobster kada su se suočili sa besnim posmatračima, a mnogi su navodno vikali na njih i govorili im da nisu dobrodošli.

Organizatori su bili primorani da uđu i zamole ih da odu kako bi sprečili dalju eskalaciju nasilja nakon što je jedan od muškaraca navodno napadnut.

Policija je potom otpratila grupu iz centra grada nakon ružnih scena.

Majk Keler, koji je izgubio članove porodice u Holokaustu i čiji je otac pobegao iz nacističke Nemačke u Kindertransportu, bio je među onima zaprepašćenim prizorom uniformi.


On je rekao: „Bila je divna porodična atmosfera i veoma prijateljska, kada je odjednom niotkuda bilo 10-15 muškaraca obučenih u autentične SS uniforme koji su bukvalno zajedno marširali.

„Bilo je duboko uvredljivo. Ovi ljudi se nisu mešali i mešali među ljude. Oni su marširali i pravili demonstracije. Bilo je zastrašujuće. „Moj otac je bio iz jevrejske porodice koja je izgubila roditelje i braću i sestre u logorima smrti. „Imao je sreću da je pobegao sa mojim ujakom preko Kindertransporta, tako da je to što sam video ovo sa mojim sinom bilo smrtno uvredljivo i sramotan čin.“ Drugi svedok je rekao: „Kada se grupa okupila ispred paba, porodična atmosfera tog dana postala je napeta. Toliko je bilo napetosti i šoka u vazduhu. „Bilo je mnogo podsmeha od posmatrača. Dok je grupa stajala ponosno, jedan čovek u pabu im se usprotivio. „Tada je stigla policija i brzo je ispratila grupu iz grada. Sve se dogodilo prilično brzo."

Incident je podstakao pozive da se nacističke uniforme zabrane narednih vikenda, a gradsko veće se složilo da raspravlja o predlozima da se mogu koristiti samo savezničke uniforme.

Nemačka vojna odeća iz ere Drugog svetskog rata trenutno nije zabranjena - iako železnica Severnog Norfolka, koja vodi prateći događaj tokom istog vikenda, ne dozvoljava takvu odeću.

Portparol glavnih organizatora festivala kaže da su nemačke uniforme dozvoljene, sve dok ne „promovišu naciste“.

Tvrdio je da je incident bio „nesporazum“ i da je grupa bila tu da „počasti nemački narod“.

Gradsko veće Šeringema saopštilo je da će sa policijom Norfolka razgovarati o načinu da se izbegne ponavljanje situacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading