Velika Britanija
Foto: Alo/Printscreen/ Društvene mreže

Otac se izjasnio krivim za ubistvo svog 12-godišnjeg sina iz nehata, koji je poginuo u nesreći dok je pokušavao da pretrči prometni autoput - uz njegove jezive poslednje reči.

Kalum Rikof je preminuo nakon što ga je  udario automobil između raskrsnica 25 i 26 na M62.

Prije smrti njegovog sina, tata Metju (36) je vozio pijan na putu prije nego što je udario na sklizak dok je mladić još bio u vozilu.

Dodaje se da mladić nije bio svestan brzine zbog invaliditeta i da je „trebao da bude pod zaštitom svog oca“.

Metju se takođe izjasnio krivim za opasnu vožnju i nedavanje uzorka kada se u utorak pojavio putem video veze iz zatvora.

On je priznao da je opasno vozio Audi K5 na dan nesreće između službi Hadersfilda i Hartsheda Mura.

Tata, koji je odveo sina da poseti roditelje u Hadersfildu, pio je ceo dan. Roditelji su ga pozvali da ne vozi i ponudili mu prenoćište, ali je on odbio njihovu ponudu i odvezao se. Takođe se izjasnio krivim što nije dao uzorak, za koji je sud ranije čuo da je sledećeg dana bio u opštoj ambulanti u Lidsu. „Njegovi roditelji su ga zvali i pozivali da prestane da vozi, ali on nije obraćao pažnju na to“, saopštio je CPS.

Kalum se čuo u pozadini kako govori 'Tata... neće stati'. Oni su takođe pokušali da ga prate, ali ih je Rajkroft ignorisao, a njegov Audi je viđen kako se neredovito vozi u Hadersfildu, pre nego što se pridružio M62 na raskrsnici 25. Svedoci su izjavili da su videli Rajkrofta kako skreće preko traka M62, pre nego što se njegov automobil sudario sa barijerom od sudara, nastavio je CPS. Uspeo je da izađe sa autoputa u servisnoj stanici, gde nije uspeo da pređe oštar krivinu na sklizaču pre nego što je udario u ivičnjak i doveo do prevrtanja vozila.

CPS je rekao: "Metju i Kalum su tada počeli da hodaju prema glavnoj kolovoznoj traci. Callum je pozvao svoju majku i pozvao 999, ali mu je Rajkroft rekao da prekine poziv. Videli su kako prelaze autoput do centralnog rezervata, a zatim za iz nepoznatog razloga pokušao da pobegne nazad“. Tada je Kaluma udarilo vozilo koje je naišlo u susret, što ga je odmah ubilo.

Tom Neofitou iz CPS-a je rekao: „Ovo je apsolutno tragičan incident koji uključuje smrt 12-godišnjeg dečaka. Insistiranje njegovog oca da vozi pod dejstvom alkohola je van razumevanja. Rajkroft je nastavio da vozi uprkos najboljim rezultatima svojih roditelja. nastojanja da ga zaustave.

"Njegova odluka da napusti mesto nesreće i pokuša da pređe autoput dok je odgovoran za dečaka bila je bezobzirna ludost. Kalum je platio najveću cenu za očeve neoprezne i kriminalne postupke, a ostatak njegove porodice je ostavljen da oplakuje njegov gubitak. Naše najdublje simpatije ostaju sa njima." Sudija Rodni Džejmson ostavio je Rajkrofta u pritvoru do izricanja presude, za koju je rekao da će biti najkasnije 19. septembra.

Optuženom je rekao: „Ne mogu, bojim se, da vam kažem tačan datum kada će sud izreći presudu jer se mora doneti odluka da li to treba da rešava sudija višeg suda”.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading