ENGLESKA KREĆE U BORBU PROTIV "ZOMBI NOŽEVA" Policija dobija nova ovlašćenja, povećavaju se kazne za posedovanje
Foto: EPA/Foto: EPA/MARIUS BECKER

Policija će dobiti nova ovlašćenja da zapleni i uništi noževe pronađene u privatnim prostorijama ako postoje „razumni razlozi da se veruje da će sečivo biti upotrebljeno u teškom zločinu“.

Novi prekršaj biće uveden za posedovanje predmeta sa oštricom „sa namerom da se ugrozi život ili izazove strah od nasilja“, a maksimalna kazna za uvoz, posedovanje i prodaju oružja biće dve godine, saopštio je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Novi zakon, koji je prvi put predložen u aprilu, stupiće na snagu nakon što ga odobri parlament kada se nastavi sa radom u septembru.

Posedovanje takozvanih „zombi noževa“, koje vlada trenutno definiše kao sečivo sa „reznom ivicom, nazubljenom ivicom i slikama ili rečima koje sugerišu da se koristi za nasilje“, već je protivzakonito.

Prema novim merama, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će definicija uključivati svako oružje sa oštricom dužim od osam inča sa običnom ivicom i oštrim zašiljenim krajem koji takođe ima ili nazubljenu reznu ivicu, više od jedne rupe na sečivu ili više oštrih tačke kao šiljci.

Ministri se nadaju da će izmene zatvoriti rupu u kojoj su neki trgovci nastavili da prodaju opasno oružje bez kršenja zakona uklanjanjem određenih zabranjenih funkcija.

Policija će dobiti nova ovlašćenja da zapleni i uništi noževe pronađene u privatnim prostorijama ako postoje „razumni razlozi da se veruje da će sečivo biti upotrebljeno u teškom zločinu“, saopštio je ministar unutrašnjih poslova.

Ali ministarka unutrašnjih poslova u senci Ivet Kuper rekla je da je novozabranjeno oružje „trebalo biti zabranjeno pre mnogo godina“ i optužila vladu da nije uspela da na pravi način zatvori praznine u sadašnjem zakonodavstvu.

Komandant Stiven Klejman, rekao je da će predlozi ponuditi „snažne mere“ za borbu protiv zločina sa noževima „kada se koriste na odgovarajući način“.

Međutim gospođa Kuper je rekla: „Ovo je šesti put u sedam godina da su konzervativci obećali da će zabraniti zombi noževe. Torijevci su uvek iznova bili beznadežno slabi i spori u borbi protiv ovog ozbiljnog i opasnog zločina. Od Veća za kazne će takođe biti zatraženo da razmotri izmene smernica za posedovanje oštrih predmeta i ofanzivnog oružja tako da se oni tretiraju ozbiljnije od posedovanja nezabranjenog oružja.

Ministar policije Kris Filp rekao je da novozabranjeno oružje „ne služi ničemu drugom osim da naduva kriminalni ego i ugrozi živote“ i da „nema razloga“ da ga posedujete.

„Zbog toga zabranjujemo ove noževe i pooštravamo kazne, kako bi naše zajednice bile uverene da će se ovaj nasilni kriminal suočiti sa kaznama koje zaslužuju i da će životi biti spaseni“, rekao je on.

Dobrotvorna organizacija za borbu protiv zločina sa noževima Stil Varriors pozdravila je zabranu oružja kojem „nema mesta u modernom društvu“.

U aprilu je ministar Filp branio planove, koji će biti predstavljeni širom Engleske i Velsa, pred optužbama da su „premalo, prekasno“.

Ministarka policije u senci Sara Džons rekla je poslanicima da su mere „dimna zavesa za odvraćanje pažnje od (Vladine) užasne evidencije“, ali je gospodin Filp rekao da će one pomoći da se „ide još dalje“ u borbi protiv zločina sa noževima, nadovezujući se na Zakon o ofanzivnom oružju iz 2019.

Broj ljudi ubijenih nožem u Engleskoj i Velsu 2021/22. godine bio je najveći u poslednjih 76 godina, prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Među žrtvama je 51 tinejdžer starosti od 13 do 19 godina.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading