Kim Džong Un i Putin
Foto: EPA/EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Pisma su razmenjena povodom obeležavanja 78. godišnjice oslobođenja Koreje od kolonijalne vladavine Japana od 1910. do 1945. godine, značajnog datuma koji se i u Južnoj Koreji slavi kao državni praznik, prenosi Rojters.

Kim je u pismu Putinu istakao da je prijateljstvo između dve zemlje sklopljeno u Drugom svetskom ratu pobedom nad Japanom i to prijateljstvo Severne Koreje i Rusije danas "u potpunosti demonstriraju svoju nepobedivost i moć u borbi koja ima za cilj razbijanje samovolje i hegemonije imperijalista".

"Čvrsto sam uveren da će se prijateljstvo i solidarnost između naše dve zemlje dalje razvijati u pravcu stvaranja dugogodišnjih strateških odnosa koji su usklađeni sa zahtevima nove epohe. Naše dve zemlje će uvek izaći kao pobednice, koje se međusobno snažno podržavaju i sarađuju u postizanju zajedničkog cilja", poručio je između ostalog Kim u pismu Putinu.

Ruski predsednik je u svojoj poruci Kimu, takođe obećao podršku jačanju bilateralnih veza.

"Siguran sam da ćemo ojačati našu bilateralnu saradnju na svim poljima za dobrobit dva naroda i stabilnost i bezbednost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije", naveo je Putin, prenosi KCNA.

Sjedinjene Američke Države su optužile Severnu Koreju da šalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini, uključujući artiljerijske granate, ručne raketne bacače i raketne projektile, ali i Pjongjang i Moskva su negirali bilo kakve transakcije s oružjem.

U međuvremenu, severnokorejski ministar odbrane Kang Sun Nam upozorio je danas da su SAD od početka ove godine rasporedile kolosalne nuklearne kapacitete u Južnoj Koreji, dovodeći situaciju na Korejskom poluostrvu do ivice nuklearnog rata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading