"PRIJATELJSTVO NEPOBEDIVO I MOĆNO" Putin i Kim zajedno u borbi protiv imperijalista
Foto: EPA/EPA

Pisma su razmenjena povodom obeležavanja 78. godišnjice oslobođenja Koreje od kolonijalne vladavine Japana od 1910. do 1945. godine, koja se takođe slavi kao državni praznik u Južnoj Koreji.

Putin je u poruci Kimu istakao da je siguran da će saradnja dve zemlje biti i dalje razvijana na svim poljima za dobrobit dva naroda i bezbednost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije.

Kim je u pismu Putinu naglasio da je prijateljstvo Rusije i Severne Koreje sklopljeno u Drugom svetskom ratu pobedom nad Japanom, a da je sada, kako je naveo, nepobedivo i moćno u borbi protiv imperijalista i hegemonije, preneo je Rojters.

Severna koreja

Foto: Shutterstock

 

Kim je izrazio uverenje da će se prijateljstvo i solidarnost između dve zemlje i dalje razvijati kao strateški odnos u skladu sa zahtevima nove ere.

Kim je takođe izrazio uverenje da će Rusija i Severna Koreja uvek izaći kao pobednici, snažno se međusobno podržavajući i sarađujući. SAD su optužile Severnu Koreju da šalje oružje Rusiji nakon što je počeo rat u Ukrajini. Rusija i Severna Koreja su odbacile takve optužbe.

Lideri Južne Koreje, SAD i Japana trebalo bi da razgovaraju o bezbednosnoj saradnji u vezi sa Severnom Korejom i Ukrajinom i drugim pitanjima na trilateralnom samitu 18. avgusta u Kemp Dejvidu u američkoj državi Merilend.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading