BRITANSKI SINDIKAT JAVLJA Štrajk se nastavlja
Foto: Shutterstock/Shuterstock

 

Nastavnici u Engleskoj su velikom većinom odbili ponudu britanske vlade da im bude isplaćena jednokratna novčana naknada da bi prekinuli štrajkove, saopštio je danas sindikat, najavljujući novu dvodnevnu obustavu rada 27. aprila i 2. maja.

Najveći britanski sindikat u prosveti, Nacionalna obrazovna unija, saopštio je da je 98 odsto nastavnika u Engleskoj koji su glasali sledilo savet sindikata da odbije ponudu za jednokratnu isplatu ove godine u iznosu od 1.137 evra i prosečno povećanje plata od 4,5 odsto u narednoj finansijskoj godini.

Ministarka obrazovanja Džilijan Kigan bez sumnje će morati da se vrati za pregovarački sto sa mnogo boljim predlogom, saopštio je sindikat.

Sindikat ukazuje da ponuda pokazuje zapanjujući nedostatak "razumevanja očajne situacije u obrazovnom sistemu".

Desetine hiljada nastavnika širom Britanije štrajkuju ove godine tražeći povećanje plata u skladu sa dvocifrenom inflacijom.

  Nastavnici u Velsu su prekinuli štrajk pošto su na glasanju prihvatili ponude za platu, što uključuje dodatnih tri odsto nagrade na platu za 2022/23. uz jednokratnu isplatu od 1,5 odsto i povećanje od pet odsto za sledeću godinu.

Najveći sindikat u Škotskoj takođe je prihvatio dogovor o okončanju pošto je prihvatio povećanje plata za većinu nastavnika za 14,6 odsto do januara 2024. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading