NEZAPAMĆEN ŠTRAJK Nemačka u haosu
Foto: Tanjug

 

Ne­mač­ka je ju­če sta­la jer su se rad­ni­ci po­kre­nu­li u ma­sov­ni štrajk, naj­ve­ći u po­sled­nje tri de­ce­ni­je, ko­ji je pa­ra­li­sao sa­o­bra­ćaj, vo­zo­ve, grad­ski pre­voz u se­dam od 16 po­kra­ji­na.

 Dva naj­ve­ća aero­dro­ma, Min­hen i Frank­furt, ob­u­sta­vi­li su sve le­to­ve, a že­le­znič­ki ope­ra­ter „Doj­če ban” ot­ka­zao je sve me­đu­grad­ske že­le­znič­ke uslu­ge. Funk­ci­o­ni­sao je je­di­no aero­drom u Ber­li­nu. Za­po­sle­ni u sa­o­bra­ća­ju i sin­di­ka­ti uslu­žnih de­lat­no­sti ob­u­sta­vi­li su rad ne­za­do­volj­ni za­ra­da­ma, o ko­ji­ma isto­vre­me­no pre­go­va­ra­ju s po­slo­dav­ci­ma. Tre­ća run­da pre­go­vo­ra tra­ja­će ve­ro­vat­no do su­tra, ka­da bi tre­ba­lo da bu­de ja­sni­je da li će po­slo­dav­ci po­pu­sti­ti pred zah­te­vi­ma.

Sin­di­ka­ti tra­že po­ve­ća­nje pla­te za mi­ni­mal­no 10 do 12 od­sto, od­no­sno da za­ra­de bu­du uve­ća­ne za 500 do 650 evra u bru­to iz­no­su. Sin­di­kat uslu­žnih de­lat­no­sti Ver­di tra­ži 10,5 od­sto ve­će za­ra­de, ali ta­ko da naj­ma­nje po­ve­ća­nje bu­de 500 evra me­seč­no. Sin­di­kat že­le­zni­ča­ra i za­po­sle­nih u sa­o­bra­ća­ju (EVG) tra­ži 12,5 od­sto vi­še pla­te, od­no­sno naj­ma­nje 650 evra me­seč­no. Od­bi­je­na je po­nu­da po­slo­dav­ca da po­ve­ća­nje iz­no­si pet od­sto u dva ko­ra­ka, te da bu­de jed­no­krat­no is­pla­će­no po 2.500 evra.

NEZAPAMĆEN ŠTRAJK Nemačka u haosu

tanjug

 

 

Cen­ka­nje je tra­ja­lo u dve run­de i oba sin­di­ka­ta su od­bi­la po­nu­du. Uko­li­ko i tre­ći krug pre­go­vo­ra pro­đe bez re­zul­ta­ta, sin­di­ka­ti će opet pa­ra­li­sa­ti ze­mlju, ve­ro­vat­no 24. i 25. apri­la. Bo­lje uslo­ve ra­da tra­ži vi­še od 2,7 mi­li­o­na za­po­sle­nih. Iako je ze­mlja ju­če bi­la pa­ra­li­sa­na, uz na­ja­vu da će to­ga bi­ti i ubu­du­će, ne­mač­ka vla­da ne že­li da se me­ša u raz­go­vo­re ko­ji se vo­de iz­me­đu za­po­sle­nih i po­slo­da­va­ca.

Bu­du­ći da je Ne­mač­ka po­či­va­la na de­mo­hri­šćan­skoj ide­o­lo­gi­ji sa­rad­nje sin­di­ka­ta i po­slo­da­va­ca, so­ci­jal­de­mo­krat­ska ve­ći­na go­vo­ri o po­tre­bi da se na­đe kom­pro­mi­sno re­še­nje. Mi­ni­star­ka unu­tra­šnjih po­slo­va Nen­si Fe­zer je op­ti­mi­sta da će spo­ra­zum bi­ti po­stig­nut ove sed­mi­ce. Is­ti­če da mno­gi rad­ni­ci pa­te zbog vi­so­kih ce­na ener­gi­je i vi­so­ke in­fla­ci­je i da je za­to po­en­ta pro­na­ći do­bar do­go­vor.

Me­đu­tim, sin­di­ka­ti tr­pe kri­ti­ke po­slo­da­va­ca da pre­te­ra­no re­a­gu­ju i da na­no­se šte­tu sve­u­kup­nom ugle­du Ne­mač­ke. Iako ob­u­sta­va sa­o­bra­ća­ja uti­če na nji­hov ži­vot, vi­še od po­lo­vi­ne Ne­ma­ca po­dr­ža­va štraj­ka­če i oprav­da­va nji­ho­ve zah­te­ve. Uz njih su jer i sa­mi na svo­joj ko­ži ose­ća­ju in­fla­ci­ju. Za­po­sle­ni u in­du­stri­ji već su pro­šle go­di­ne us­pe­li da iz­bo­re po­ve­ća­nje od 8,5 od­sto, dok su za 12,5 pro­ce­na­ta vi­šu za­ra­du do­bi­li za­po­sle­ni u po­šti.

Frank Ver­ne­ke, čel­nik sin­di­ka­ta Ver­di, ka­že da je ovo za­pra­vo ak­ci­ja pre­ži­vlja­va­nja za mi­li­o­ne rad­ni­ka po­go­đe­nih ve­li­kom in­fla­ci­jom. NJi­ho­va stra­te­gi­ja je da je bo­lje da u Ne­mač­koj je­dan dan ni­šta ne funk­ci­o­ni­še, a da se po­tom po­stig­ne do­go­vor, ne­go da se bor­ba za pra­va rad­ni­ka pro­te­že sed­mi­ca­ma, či­me bi gra­đa­ni bi­li pod da­le­ko ve­ćim pri­ti­skom. Ver­ne­ke je na jav­no upu­će­ne kri­ti­ke po­slo­da­va­ca pod­se­tio da je od po­čet­ka go­di­ne ovaj sin­di­kat do­bio 70.000 no­vih čla­no­va, što je ne­za­pam­ćen pri­liv u ta­ko krat­kom pe­ri­o­du.

NEZAPAMĆEN ŠTRAJK Nemačka u haosu

tanjug

 

 

  U po­sled­njih 20 go­di­na ze­mlja je bi­la u eko­nom­skom ra­stu – sve do epi­de­mi­je vi­ru­sa ko­ro­na, a po­tom i ra­ta u Ukra­ji­ni. Osnov­ni ži­vot­ni tro­ško­vi sko­či­li su vi­še ne­go što je oče­ki­va­no, za 9,3 od­sto, a pri­ti­sak na ce­ne osta­je upr­kos po­ku­ša­ju Evrop­ske cen­tral­ne ban­ke da za­u­sta­vi skok po­ve­ća­njem ka­mat­nih sto­pa. Ne­mač­ka je, što se ga­sa ti­če, pre ra­ta u Ukra­ji­ni u ve­li­koj me­ri za­vi­si­la od Ru­si­je i vla­da je po­ku­ša­va­la da pro­na­đe no­ve iz­vo­re ener­gi­je. In­fla­ci­ja je po­če­la da ra­ste, sko­či­la je ce­na po­tro­šač­ke kor­pe, ga­sa, stru­je, ki­ri­je... Za­ra­de, me­đu­tim, ni­su pra­ti­le ove pro­me­ne, a Nem­ci su na­vi­kli na go­di­ne pri­lič­no sta­bil­nih ce­na.

Ali ne sa­mo Nem­ci. Ne­za­pam­ćen štrajk u naj­ve­ćoj evrop­skoj pri­vre­di u mi­nu­lih ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja po­sled­nji je u ni­zu vi­še­me­seč­nih sin­di­kal­nih ak­ci­ja ko­je po­ga­đa­ju ve­li­ke evrop­ske eko­no­mi­je zbog sma­nje­nja ži­vot­nog stan­dar­da. Sto­ti­ne hi­lja­da Bri­ta­na­ca me­se­ci­ma štraj­ku­ju zbog ma­lih pla­ta ko­je ne pra­te rast ži­vot­nih tro­ško­va. Me­di­cin­ske se­stre pro­te­stu­ju od de­cem­bra, pr­vi put u po­sled­njih sto go­di­na. Že­le­zni­ča­ri, luč­ki rad­ni­ci, advo­ka­ti, pra­te ih u zah­te­vi­ma ko­ji se od­no­se i na po­bolj­ša­nje uslo­va ra­da, si­gur­nost po­sla i pen­zi­o­nih re­for­mi. U tre­ći me­sec pro­te­sta ušli su Fran­cu­zi. Ini­ci­jal­na ka­pi­sla bi­la je re­for­ma pen­zi­o­nog si­ste­ma, ali je bes gra­đa­na uko­re­njen u sve­op­štim ži­vot­nim uslo­vi­ma, ne­rav­no­te­ži po­sla i pri­vat­nog ži­vo­ta, uslo­vi­ma na ra­du, od­no­sa po­slo­dav­ca pre­ma za­po­sle­nom. Glo­bal­na eko­nom­ska kri­za pro­vla­či se kroz sve ove štraj­ko­ve, ko­je po­kre­ću raz­li­či­ti po­vo­di. Sred­nji sloj po­ku­ša­va da pre­ži­vi. A ako i da­lje bu­de pa­dao ži­vot­ni stan­dard u Ne­mač­koj, eko­nom­skoj si­li, eska­la­ci­ja ta­mo­šnjih pro­te­sta ima­će ve­li­ke po­sle­di­ce ši­rom Evro­pe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading