MAJSKA PROSLAVA Poznati detalji krunisanja kralja Čarlsa
Foto: AP/Victoria Jones (POOL)

Novi kralj će biti krunisan u subotu 6. maja, kada će biti upriličen ''Koronacioni veliki ručak'', narednog dana će biti održan ''Koronacioni koncert'', a i u ponedeljak nakon koncerta takođe će biti praznik, kada će javnost biti pozvana da se pridruži u ''velikoj pomoći'', odnosno dobrotvornom radu u lokalnim zajednicama, prenosi Si-En-En.

Palata je saopštila da će samo krunisanje biti ''svečana verska služba, kao i prilika za proslavu'', kao i da će ceremoniju voditi kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi. Kako navodi Ci-En-En, stručnjaci smatraju da će Čarlsovo krunisanje biti skromnije od onog njegove majke kraljice Elizabete pre 70 godina, a pretpostavlja se da neće biti nekih elemenata ceremonije iz feudalnih vremena.

Čarl i njegova supruga Kamila, stići će u Vestminster u takozvanoj ''Kraljevoj povorci'' iz Bakingemske palate, a vratiće se u pratnji drugih članova kraljevske porodice.

U ovom trenutku palata nije precizirala koji će se članovi kraljevske porodice pojaviti u povorci i na balkonu, nakon što se princ Endru povukao iz javnosti zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a princ Hari objavio memoare sa kontroveznim detaljima, navodi američka TV mreža.

Britanska istoričarka Kejt Vilijams navela je da bi Čarlsu pomoglo u pogledu njegovog imidža kada bi princ Hari njegova supruga Megan bili na ceremoniji krunisanja. ''Veoma loše će izgledati ako Hari tamo ne bude, jer je on još visoko u naslednom redu za tron'', rekla je Vilijams.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading