OBJAVLJENA POZIVNICA ZA KRUNISANJE Skrivene poruke izazvale negodovanje, a Čarlsov portret bes Britanaca
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Bliži se krunisanje kralja Čarlsa III (74), koje će se održati 6. maja, a iz Bakingemske palate su objavili pozivnice za svečanost.

Piše da će ceremonija biti u Vestminsterskoj opatiji, te će u sledećih nekoliko dana pozivnicu primiti više od dve hiljade ljudi. Dizajn je osmislio Endru Džejmison, heraldički umetnik i iluminator rukopisa, čiji su radovi nadahnuti viteškim temama iz arturijanske legende - prikazuje Zelenog čoveka, drevnu figuru iz britanskog folklora, simbol proleća i ponovnog rođenja, kako bi proslavio novu vladavinu.

Dešifrujemo skrivene elemente u dizajnu koji pokazuje na Čarlsov poziv na ceremoniju njegove majke 1953.

Poziv na krunisanje kralja je razrađen i šaren, odiše razigrani, slavljeničkim prizvukom. Za monarha, to je takođe možda malo poznato. Dizajn, koji je u sredu otkrila Bakingemska palata, odražava posebnu, ručno oslikanu pozivnicu za ceremoniju pokojne kraljice koja je dizajnirana posebno za budućeg kralja kada je prisustvovao ceremoniji 1953. kao četvorogodišnji princ.

 

 

Njegovo Veličanstvo je odabralo sličan jarko ilustrovan dizajn da ukrasi svoju pozivnicu koja će biti poslata za više od 2.000 gostiju u narednim danima i nedeljama. Ručno oslikana akvarelom i gvašom – neprozirnom bojom rastvorljivom u vodi – oličava najveće kraljeve strasti, prirodu i životnu sredinu, sa obiljem poljskog cveća i divljih životinja.

Takođe sadrži četiri cvetna simbola Velike Britanije, ružu, djetetinu, čičak i narcis, kao i grbove kralja i kraljice. Jarko plava formulacija predstavlja Njeno Veličanstvo po prvi put kao kraljicu Kamilu.

Osim što su iz Bakingemske palate pokazali pozivnicu, objavili su i novu fotografiju kralja Čarlsa i Kamile, koja se oslovljava kao kraljica, a ne kraljica supruga jer im se tako čini prikladnije.

"Dok se odbrojavanje do krunisanja nastavlja, objavljena je nova fotografija kralja i kraljice, snimljena prošlog meseca u plavoj sobi za crtanje u Bakingemskoj palati", napisali su na zvaničnom Instagram proflu. Na fotografiji se par grli i ima velike osmehe na licu.

 

 

"Imalo je smisla nazivati ​​Njeno veličanstvo kraljicom suprugom u prvim mesecima vladavine Njegovog veličanstva, kako bi se razlikovala od Njenog veličanstva kraljice Elizabete II", rekao je izvor. I na pozivnicama se može videti kako se Kamila naziva samo kraljicom.

Objavljen je i prvi zvanični portret kralja Čarlsa, koji je napravio umetnik Alaster Barford. Pozirao je u plavom odelu, a imao je i narukvicu koju mu je darovao Domingo Peas, vođa naroda Ačuar u Ekvadoru, piše Story.hr.

Barford je rekao da portret prikazuje Čarlsovu toplinu i empatiju. "Želeo sam da se više radi o muškarcu, a manje o ulozi, pa sam pokušavao da uhvatim nešto od topline i empatije koje sam video u njegovim interakcijama s ljudima dok sam bio u Bakingemskoj palati. Osećao sam da postoji neka vrsta osetljivosti", objasnio je.

OBJAVLJENA POZIVNICA ZA KRUNISANJE Skrivene poruke izazvale negodovanje, a Čarlsov portret bes Britanaca

Foto: Profimedia

 

Inače, iz Vlade su hteli da Čarlsov portret daju svakoj zvaničnoj ustanovi u koje se ubrajaju škole, sudovi i policijske stanice, što je naišlo na kritike dela javnosti koji su istakli da je to nepotrebna rastrošnost u ovom teškom periodu. Naime, za to je potrebno uložiti osam miliona funti koje je u vremenu kada se zaziva velika štednja, za mnoge licemerno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading