KRIV ZA LIKVIDACIJU 55 SRPSKIH ZAROBLJENIKA Komandant mudžahedina osuđen na 8 godina zatvora
Foto: Printscreen

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin, pod čijom komandom je tokom rata u BiH delovao i odred „El Mudžahedin”, pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Prvostepenom presudom, koju je poništilo Apelaciono veće Suda BiH i odredilo novo suđenje, Mahmuljin je bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

I u ovom slučaju, kao i u svim drugim u kojima je suđeno osumnjičenima za zločine nad Srbima, presuda je izrečena na osnovu Krivičnog zakona SFRJ iz 1976. godine, koji je mnogo blaži od Krivičnog zakona BiH po kojem Sud BiH postupa isključivo kada sudi Srbima.

Prema navodima iz optužnice, koja je teretila Mahmuljina da „kao komandant nije sprečio ubistva i nečovečna postupanja”, pripadnici odreda „El Mudžahedin” su od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih srpskih vojnika.

O razmerama počinjenih zločina, pred kojima je Mahmuljin zatvarao oči i nije ništa učinio da budu sprečeni, dovoljno govore slike na kojima mudžahedini drže u rukama odsečene srpske glave, kao i one na kojima ih šutiraju.

„I ovo suđenje je farsa i pranje biografija ratnih zločinaca koji su počinili ogromna nedela prema srpskom narodu”, kaže predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Na presudu Apelacionog veća Suda BiH Sakibu Mahmuljinu reagovali su mnogi iz Republike Srpske, tumačeći je kao „sramnu i uvredljivu za srpski narod i porodice žrtava”, kao još jednu potvrdu da „Sud BiH radi po dvostrukim standardima na štetu Srba i Republike Srpske, a u funkciji bošnjačke politike”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading