KIJEV: U BUČI SU MASAKRIRANI CIVILI!; MOSKVA: GEBELSOVSKA PROVOKACIJA! Žestoki okršaji zbog navodnog teškog ratnog zločina
Foto: Printscreen

Ruski ambasador pri Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja održao je konferenciju za štampu na kojoj je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je Velika Britanija odbila zahtev Rusije za sazivanje sastanka SB UN zbog ove teme, te izneo niz tvrdnji za koje je naveo da dokazuju da je video koji sugeriše da su Rusi počinili „masakr u Buči“ - laž. On je ovo nazvao „provokacijom u Gebelsovom stilu“.

- Dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske, nijedan stanovnik nije bio žrtva nijednog nasilnog čina. Za to vreme su se stanovnici kretali slobodno. Koristili su mobilne telefone, pa su mogli na društvenim mrežama da objave bilo koju sliku ili video-snimak nekog teoretskog nasilja da je to bio slučaj. Ali, to se nije dogodilo - rekao je Nebenzja, koji je objavio snimak gradonačelnika Buče za koji je rekao da je snimljen 31. marta.

KIJEV: U BUČI SU MASAKRIRANI CIVILI!; MOSKVA: GEBELSOVSKA PROVOKACIJA! Žestoki okršaji zbog navodnog teškog ratnog zločina

Tanjug/Ap

 

- Ovo je snimljeno dan nakon povlačenja ruskih snaga, što je prezentovano kao pobeda ukrajinske vojske. Zanimljivo, nije spominjao nikakvo masovno nasilje, ubistva, masovne grobnice niti išta slično. Teško je zamisliti da bi gradonačelnik zaboravio da spomene takve stravične stvari. Na snimku je gradonačelnik Federov nasmešen, teško da bi se tako ponašao da je oko njega masakr na ulicama - rekao je Nebenzja, a potom prikazao snimak od 1. aprila, koji je objavila ukrajinska televizija Kanal 24, a na kome se takođe ne pominju zločini u Buči, kao i onaj koji je objavila Nacionalna garda Ukrajine dan kasnije, 2. aprila, video ulaska u Buču, a na kom se takođe ne vide tela.

Cezar Vidal: Dobro isplanirana predstava

Događaji koji su se odigrali u gradu Buča, prikazani na snimcima ukrajinske strane, dobro su isplanirana produkcija, rekao je u intervjuu za „Izvestiju“ španski politikolog Cezar Vidal.

- Prvo, ono što se dogodilo u Buči je jasan zločin i oni koji su ga počinili moraju biti kažnjeni za to. Drugo, kada su Rusi napustili Buču, nigde na ulicama nije bilo leševa. Posle toga su počeli da ulaze Ukrajinci, koji su ostali neko vreme, i odjednom su tela počela da se pojavljuju. Treća stvar je da su tela ubijenih nosila bele zavoje, tako da nisu bili pristalice sadašnje Ukrajine, već su tražili pomoć od ruske vojske. Dakle, sasvim je moguće da je ukrajinska vojska pucala na ove ljude - rekao je on, i dodao da izgleda da ljudi nisu stradali u Buči, jer su tela bila u „veoma čudnom položaju“.

- Video sa telima se pojavljuje 3. aprila, pun je diskrepancije i očiglednih laži. Tela su ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali nisu ukočena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja. Na ranama nema krvi. To takođe pokazuje da je video lažan - rekao je Nebenzja, koji je optužio Ukrajince da su ubili ljude koji su na rukama nosili bele trake, što je bio znak da je reč o civilima dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pak, i dalje tvrdi da je u Buči počinjen masakr civila. On je prilikom posete tom gradu rekao da dokazi o zločinima otežavaju vođenje pregovora sa Rusijom.

- Veoma je teško voditi pregovore kada vidite šta su radili ovde - rekao je Zelenski, i dodao da su i u drugim mestima pronađeni mrtvi u buradima, podrumima, zadavljeni, mučeni.

Dodao je da rusko rukovodstvo treba da razmišlja brže „ako ima čime da razmišlja“.

Ukrajinski državni tužilac Irina Venediktova izjavila je da se mnoga dela ruskih snaga mogu svrstati u zločine protiv čovečnosti i da Ukrajina istražuje njihove akcije u Kijevskoj oblasti, uključujući Buču.

Bajden: Putinu suditi za ratne zločine!
Zaharova: Počnite od SRJ i Iraka!

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu treba da se sudi za ratne zločine i da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih svirepih ubistava u Ukrajini.

- Videli ste šta se desilo u Buči - kazao je Bajden i istakao da je Putin „ratni zločinac“.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući Bajdenov poziv da se organizuje tribunal za Ukrajinu, savetovala je Vašington da počne od suđenja o Jugoslaviji i Iraku.

„Sjajna ideja, neka počnu od bombardovanja Jugoslavije i okupacije Iraka. U Srebrenici se još mogu naći glavni režiseri ovog sceniranja“, napisala je Zaharova na Telegramu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading