Počeo vanredni samit lidera NATO-a u Briselu (FOTO)
Brendan Smialowski, Pool via AP

Među trideset lidera nalazi se i američki predsednik Džozef Bajden.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je prisutnima da su se okupili u "kritičnom bezbednosnom trenutku" i naglasio da su svi ujedinjeni u osudi "neisprovocirane agresije Kremlja" i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Odlučni smo da nastavljamo da namećemo pritisak na Rusiju kako bi došlo do kraja ovog brutalnog rata. Poštujemo hrabrost ukrajinskog naroda i vojske u borbi za slobodu i prava. Prepoznajemo i hrabrost onih u Rusiji koji hrabro govore protiv rata", poručio je Stoltenebreg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta.

Počeo vanredni samit lidera NATO-a u Briselu (FOTO)

Brendan Smialowski, Pool via AP

 

On je rekao i da će lideri danas razgovarati o daljoj podršci Ukrajini, uključujući i protivavionsko i protivtenkovsko naoružanje i municiju, kao i o jačanju NATO odbrambenih snaga kako u ovom trenutku, tako i za godine koje dolaze.

"Moramo da svi radmo više na zemlji, u vazduhu i na moru , kako bi odgovorili na novu bezbednosnu realnost u Evropi", zaključio je Stoltenberg.

Počeo vanredni samit lidera NATO-a u Briselu (FOTO)

Brendan Smialowski, Pool via AP

 

Lideri NATO pred početak sastanka, koji je najvljen kao jedan od najvažnijih u istoriji Alijanse, napravili su i grupnu fotografiju na kojoj se, pored Bajdena, mogu videti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, britanski premijer Boris Džonson, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan...

Počeo vanredni samit lidera NATO-a u Briselu (FOTO)

Brendan Smialowski, Pool via AP

 

Brisel u blokadi zbog posete Bajdena

Džozef Bajden je u sredu uveče stigao u Brisel, a danas prisustvuje samitima NATO, G7 i EU lidera. U Briselu su od srede uveče do petka ujutru, za kada je najavljen polazak američkog predsednika za Poljsku, najavljene blokade saobraćajnica, zatvaranje tunela, izmene linija gradskog prevoza, a predviđa se i ograničenje rada restorana i prodavnica u blizini američke ambasade, gde prema pisanjima belgijskih medija, odseda Bajden.

Iako se nalazi u prometnom centru Brisela, nedaleko od Ambasade Srbije, američka Ambasada je izolovana betonskim blokovima i metalnom ogradom. Pred dolazak američkog predsednika ruta od aerodroma do amabasade je temeljno proveravana, a zapečaćene su kante za otpatke i kanalizacioni poklopci i zabranjeno parkiranje automobila.

Posetu Bajdena Briselu obezbeđuje oko 2000 policajaca, a belgijski mediji procenjuju da se u američkoj delagaciji nalazi između 500 i 1000 ljudi, uključujći dva aviona Air Force One i pedesetak vozila, što, po proceni belgijskih medija, američke poreske obveznika košta 6, 8 miliona evra odnosno preko 2000 evra po minutu Bajdenovog boravka u Briselu.

Tokom prethodne posete Dzosefa Bajdena Belgiji 2021. godine, restoranima i barovima u blizini njegovog kretanja bilo je naloženo da zatvore bašte, a u lokalne prodvnice se moglo ući samo uz policijsku pratnju, što su mere koje se očekuju i danas.

Novinarima koji prisustvuju samitu EU lidera rečeno je da ne prilaze mestu održavanja sastanka sat vremena pre pa sve dok je amarički predsednik u zgradi na razgovorima sa evropskim zvaničnicima koji bi trebalo da počnu oko 16:30 časova. Brisel, kao sedište EU i NATO, često je domaćin samita i najvisih evropskih i svetskih zvaničnika, ali mere koje se preduzimaju tokom boravka američkih predsednika (Barak Obama 2014. godine, Donald Tramp 2017. godine i Džozef Bajden 2021. i 2022. godine) prevazilaze sve ono na šta su građani, ali i vlasti Brisela navikli.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading