Džo Bajden
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

"Mislim da je ono što radi pogrešno. Ne slažem se s njegovim pristupom," rekao je Bajden u intervjuu za "Univision", američku TV mrežu na španskom jeziku koji je emitovan u utorak.

On je apelovao na izraelske vlasti da "samo pozovu" na prekid vatre u trajanju od šest do osam nedelja, i da omoguće potpuni pristup humanitarnoj pomoći koja je namenjena stanovništvu u ratom pogođenoj Gazi.

Bajden je rekao i da je u razgovorima sa liderima zemalja regiona "od Saudijaca preko Jordanaca do Egipćana" dobio uveravanja da su spremni da krenu sa isporukom pomoći i da je potrebno da se to "uradi sada".

Američki predsednik je takođe, ranije nazvao izraelsko bombardovanje Gaze "neselektivnim", a njegove vojne akcije "preteranim".

Bela kuća je prošle nedelje objavila da je Bajden, u razgovoru s Netanijahuom, zapretio da će usloviti američku podršku izraelskoj ofanzivi preduzimanjem konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

Taj je poziv usledio nakon izraelskog vazdušnog napada u kojem je ubijeno sedam humanitaraca organizacije  Svetska centralna kuhinja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading