Skoplje
Foto: Printscreen/vojvodina.gov.rs

Čestitajući praznik, Mirović je podsetio na to da je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, Sveti Sava, postavio čvrste temelje naše crkve i da je ona postala i ostala jedini duhovni i politički kontinuitet u našoj istoriji od tog vremena do danas.

„Bez tog jedinog i spasonosnog kontinuiteta teško da bismo kao narod pretrajali, jer nas je samo on, kroz vekove tame i stradanja, podsećao i opominjao ko smo i šta smo uprkos svim nedaćama. I to nam govori i danas, istovremeno nam pokazujući put kojim treba da idemo i u vekovima koji dolaze“, istakao je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, vreme Svetog Save je istovremeno i vreme kada se, njegovom zaslugom, do nebesa uzdiže i Hilandar kao prvo i najvažnije u nizu naših duhovnih ishodišta.

„Danas, posle više od osam vekova Savine besmrtnosti, možemo se osvrnuti i na državnički i prosvetiteljski rad našeg prvog arhiepiskopa, i onog veštog diplomatu koji je – na tim putevima – mirio države i narode, istovremeno gradeći, izdižući i afirmišući identitet svog naroda i njegove države, identitet sasvim osoben, prepoznatljiv i nezaobilazan u celom tadašnjem i današnjem civilizovanom svetu“, naglasio je Mirović.

Mirović je naveo da je u širokom spektru nijansi kojima i danas svetli veliko i neprolazno delo koje nam je Sveti Sava ostavio i koje ga je izdiglo iznad svih drugih velikih ličnosti u istoriji našeg naroda, najsvetlija ona koja nas uči sabornosti i slozi.

„Impresivno i neprolazno delo najvećeg srpskog svetitelja i prosvetitelja sasvim sigurno je obasjavalo i obasjava put i svima onima koji su se, od tada pa sve do danas, predano borili i koji se i dalje bore za slobodu, suverenitet i prosperitet našeg naroda, stalno nas podsećajući na to ko smo bili, kakvi smo danas i kakvi treba da budemo i u vremenu pred nama“, rekao je Mirović.

Dan Svetog Save, 27. januar, nacionalni je praznik Srba u Severnoj Makedoniji, prenosi vojvodina.gov.rs.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading