dan rusina
Foto: Printscreen/vojvodina.gov.rs

Mirović je podsetio na to da se ovaj praznik od 2018. godine, na predlog Pokrajinske vlade, obeležava kao datum od pokrajinskog značaja.

„Jednoj brojčano maloj nacionalnoj zajednici nije bilo lako da prođe kroz burne događaje i često velike istorijske promene koje je to vreme nosilo i sačuva i razvija svoju tradiciju, kulturu i identitet. To je za multietničku sliku Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije u celini izuzetno važno – jer ta slika jeste naše zajedničko bogatstvo i naš način života, koji zajedno moramo da sačuvamo“, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, iz godine u godinu sve je veća podrška svim oblastima važnim za očuvanje identiteta svih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

Mirović je dodao da je podržan sistem javnog informisanja, navodeći tradicionalni nedeljnik „Ruske slovo“ i druga izdanja istoimene izdavačke kuće, kao i redakcije na rusinskom jeziku u okviru Radio-televizije Vojvodine kao pokrajinskog javnog medijskog servisa, zatim kontinuiranu podršku Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina i vertikalu obrazovanja na maternjem jeziku na svim nivoima, od predškolskog do univerzitetskog.

„Ta podrška biće nastavljena i ubuduće, jer u našoj zemlji, našoj zajedničkoj kući i ne može biti drugačije“, istakao je Mirović.

„Okupili smo se 17. put kako bismo obeležili naš Nacionalni praznik i potvrdili još jednom da Rusinska zajednica ima snagu i jedinstvo. Aktivnosti Nacionalnog saveta, koje realizujemo uz podršku Pokrajinske vlade to i potvrđuju“, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakim Rac.

Svečanosti su prisustvovali i grkokatolički episkop Georgije, predsednik Skupštine opštine Žabalj Radovan Čolić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović i ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading