Aljbin kurti
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

- Ambasador EU i ambasadori Kvinte sastali su se danas sa zamenikom ombudsmana i predstavnicima zajednice Srba na Kosovu - koji su svi partneri od poverenja u našim zajedničkim naporima da unapredimo ljudska prava i međuetničke odnose na Kosovu - napisao je Rode na mreži X.

Portal Kossev navodi da je reč o predstavnicima zajednice Srba na KiM koji su se ranije ove nedelje u Briselu sastali sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, što je kritikovao zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi, jedan od najbližih saradnika Aljbina Kurtija, navodeći da Lajčak u svojoj objavi o sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa EU nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije i tvrdeći da je to još jedna demonstracija Lajčakovog, kako je napisao, "fer" i "neutralnog pristupa" stranama u procesu normalizacije odnosa.

Bisljimi je takođe izneo tvrdnju da su u delegaciji koja se sastala sa Lajčakom uglavnom bile srpske nevladine organizacije sa KiM, koje se, prema njegovom navodu, "zalažu protiv integracija Srba u ekonomski i socijalni život Kosova".
Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 Dragiša Mijačič prethodno je saopštio da članovi Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacija Srba sa KiM borave u Briselu, kako bi zvaničnike EU upoznali sa izazovima sa kojima se susreće srpska zajednica u pokrajini.

Radna grupa Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlje 35 je, nakon Bisljimijevih tvrdnji, ocenila je da su njegove izjave neosnovani napadi i istakla da je etiketiranje organizacija civilnog društva protivno duhu dijaloga, suprotno evropskim vrednostima i demokratskim principima.

NKEU je pozvao vladu u Prištini, EU i Kvintu da osude Bisljimijev potez, obrazlažući da na dijalog ne sme da se gleda kao na rivalstvo između dve neprijateljske strane, već kao na proces koji treba da omogući trajni mir.

BONUS VIDEO

 


 
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading