Aljbin Kurti
Foto: Alo/Printscreen

Amerikanka je izgovorila nešto što ne tvrdi čak ni premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, pošto on svako malo upravo traži da se Vučić pritisne da potpiše sporazum. A sam Vučić, ako nije sto puta ponovio zašto ga nije potpisao, uz poruku koje su crvene linije Srbije, nije nijednom. 
Uglavnom, kako se navodi u saopštenju misije SAD pri OEBS (čije je sedište u Beču) Sjedinjene Države ostaju posvećene postizanju održivog mira na zapadnom Balkanu. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je suštinski aspekt regionalne stabilnosti i prosperiteta, saopštili su iz te misije, pozvavši Prištinu da odmah odloži odluku o dinaru.

Kako je prenela vršilac dužnosti zamenika šefa misije Trejsi Njuel stalnom savetu u Beču, misija "poziva Kosovo i Srbiju da se angažuju u dobroj veri kroz dijalog koji vodi EU kako bi ojačali demokratiju, ekonomsku integraciju u EU i negovali multietničku saradnju i poštovanje".

- Jednostrana odluka Kosova da ograniči upotrebu srpskog dinara ne unapređuje ove ciljeve. Pozivamo Kosovo da odmah odloži sprovođenje ove odluke i da uključene strane potraže rešenje u okviru dijaloga koji vodi EU. Takođe smo duboko zabrinuti zbog nedavnih, nekoordiniranih akcija koje je vlada Kosova preduzela, uključujući racije u institucijama koje podržava Srbija i gašenje usluga na koje se građani Kosova oslanjaju. Ove akcije nisu u skladu sa opredeljenjem vlade da konstruktivno rešava pitanja koja utiču na srpsku manjinsku zajednicu na Kosovu kroz dijalog koji vodi EU - poručuje se u saopštenju, koje prenosi Kosovo onlajn.

Dodaje se da, u međuvremenu, "propust Srbije da pozove na odgovornost počinioce napada 24. septembra u blizini manastira Banjska na Kosovu je nesavesan i duboko narušava poverenje potrebno za normalizaciju".

- Odmah nakon tih napada, pozvali smo Srbiju da sve odgovorne pozove na odgovornost. Nažalost, danas to moramo učiniti ponovo. Kosovo je 26. januara predalo EU izveštaj od 48 stranica u kojem je izneo svoje nalaze o napadu na Banjsku. Bivši lider Srpske liste Milan Radojičić, pod sankcijama SAD i EU, javno je priznao odgovornost za organizovanje i učešće u napadu na Banjsku. Ipak, Radojičić i drugi odgovorni za užasne akcije nisu pozvani na odgovornost. Srbija mora da smatra odgovornim počinioce i organizatore napada 24. septembra i da radi sa snagama NATO na Kosovu kako bi osigurala da se još jedan ovakav napad više ne ponovi - navodi se i dodaje masna laž koju smo naveli na početku teksta:

- Dozvolite mi da ponovim: Naš prioritet ostaje normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Obe zemlje su potpisale Ohridski sporazum i aneks za njegovu implementaciju u februaru i martu 2023. godine, za koje je EU rekla da su pravno obavezujuće obaveze. Oni služe kao putokaz za svaku stranu za deeskalaciju tenzija i hitno napredovanje na svojim evropskim putevima. Napredak ka dugoročnom miru je od vitalnog značaja za narod Kosova i Srbije, kao i za dugoročnu stabilnost regiona. Zahvaljujemo se misijama OEBS na Kosovu i u Srbiji na njihovom kontinuiranom radu, pod teškim uslovima, kako bi pomogli da se ovo ostvari.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (13)

Loading
Lazljivica

16.02.2024 13:24

Nije cudo sto SAD polako propadaju kada imaju lazljive predstavnike.

sonja

16.02.2024 14:26

Amerikanci lazu ceo svet, a da nece lagati o Srbiji.

TD

16.02.2024 18:59

Kako može američka šefica tako da laže

TD

16.02.2024 19:03

Gore lažljivice od američke šefice nema

Tale

16.02.2024 20:00

Amerika nam nikada i nije bila pravi i iskreni prijatelj,

Tanja

16.02.2024 20:01

Vučić ništa ne potpisuje na štetu Srba na KIM.

Una

16.02.2024 20:02

Od predstavnika SAD nas više ništa ne može začuditi i iznenaditi.

Ivana

16.02.2024 20:03

Predstavnica SAD iznosi neistine u javnost kako bi naškodila Vučiću i Srbiji.

Era

16.02.2024 20:05

Vučić neće potpisati ništa što se kosi sa interesima Srba na KIM.

Era

16.02.2024 20:06

Amerika i njihovi predstavnici treba da se bave svojim narodom.

Tanja

16.02.2024 20:06

Njoj je bolje da gleda svoja posla umesto što se meša u tuđa.

Kole

16.02.2024 20:08

Ova amerikanka laže gore i od Kurtija.