Albanci na Prištinskom aerodromu
Foto: Alo/Profimedia

Politički analitičar i profesor Nedžmedin Spahiju ocenio je da će, nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije, oko pola miliona stanovnika tzv. Kosova ove godine otići u zemlje zapadne Evrope. On kaže da će to izazvati velike potrese u lažnoj državi.

- Gotovo svaka porodica s Kosova ima bar jednog člana koji živi i radi na Zapadu. Na Kosovu su veoma male plate i velika je nezaposlenost, tako da mnogi mladi ljudi budućnost vide u razvijenim zemljama zapadne Evrope. Očekujem da će samo ove godine oko pola miliona stanovnika Kosova otići na Zapad - tvrdi Spahiju, i dodaje da će se posledice velikog migracionog talasa negativno odraziti na razvoj društva.

Masovni odlazak stanovništva sa tzv. Kosova počeo je već. 1. januara ove godine, kada je počela da se primenjuje vizna liberalizacija. Od tada je s prištinskog aerodroma, nazvanog po teroristi Ademu Jašariju, u zemlje Zapada odletelo preko 83.000 ljudi.

- Otputovala je ukupno 83.141 osoba, a obavljeno je ukupno 620 letova - rekla je portparolka aerodroma Valentina Gara.

Među onima koji najčešće odlaze iz lažne države i koji će to tek učiniti u najvećem broju su lekari i medicinske sestre, ali i građevinski radnici koji su deficitarni u zemljama EU. Pritom, odlaze i penzioneri koji se na Zapadu nastanjuju kod svoje dece.

Prištinsko Poslovno udruženje sprovelo je istraživanje čiji rezultati možda i najbolje oslikavaju želju građana da napuste tzv. Kosovo.

Naime, 34 odsto radno sposobnih ispitanika iskazalo je nameru da ode u neku od zapadnih zemalja. Predsednik ovog udruženja Besart Drešaj rekao je da se građani ozbiljno pripremaju za odlazak.

- Neki će pozajmiti novac za odlazak, a veliki deo njih je već počeo da štedi s tom namerom. Ima i onih koji podižu kredite da bi otišli - rekao je Drešaj.

OPŠTA BEŽANIJA Veliki potresi u lažnoj državi, doživeće potpuni egzodus

 

 

Niske plate, loši uslovi rada, sveukupan nizak standard najčešći su razlozi zbog kojih građani napuštaju lažnu državu. Privremene prištinske institucije nisu učinile ništa da to promene.

Funkcioner Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša kritikovao je Aljbina Kurtija jer, kako je naveo, s prištinskog aerodroma ispraćaju one koji odlaze uz pomoć vizne liberalizacije.

- Obećali su da će po dolasku na vlast vratiti obrazovane ljude, ali to nisu učinili. Vlast s aerodroma ispraća naše građane. Aktuelna vlast ugušila je nadu za normalan život. Doveli su Kosovo u stanje u kojem je bekstvo policajca postalo glavna vest. Ima li veće bede od društva koje je došlo u ovo stanje - upitao je Beriša.

Arifi: Građani ne prihvataju
afrički standard

Univerzitetski profesor Dritero Arifi rekao je da bi nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije trebalo da dođe do povećanja životnog standarda građana.

- Građani Kosova više ne prihvataju afrički standard. Ova i naredne vlade, a to ima mnogo veze sa kvalitetom usluge u celini, treba da omoguće normalni standard, a to nije moguće s ovim platama - rekao je Arifi.

Nezaposlenost na tzv. Kosovu je blizu 40 odsto. Radnici se u anonimnim prijavama inspektorima za rad najčešće žale na svoje poslodavce zbog mobinga, ucena, niskih zarada, nedostatka sredstava za rad. Jedan od radnika u svojoj prijavi naveo je i da se „njegov poslodavac prema radnicima ponaša kao prema krpi“.

Otkaze daju i policajci, pripadnici tzv. kosovske policije, a mnogi od njih su, zajedno sa svojim sugrađanima, već kupili kartu za Nemačku, Švajcarsku...

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading