aljbin kurti
Foto: Printscreen/Printscreen

Piše: M. J.

Sve ovo Aljbin Kurti radi da bi izbrisao tragove vekovnog postojanja Srba na Kosovu i Metohiji i na taj način falsifikovao istorijske činjenice.

Poslednji takav događaj desio se na Božić kada je albanski portal „Koha“ objavio tekst u kojem tvrdi da je crkva Bogorodice Ljeviške navodno podignuta u čast „boginje Premte“, odnosno Svete Petke, nazivajući Srbe okupatorima koji su „došli u Prizren s osvajačima Nemanjićima“.

U tekstu iz „Kohe“ u prekrajanju istorije se ide korak dalјe tvrdeći da je kralј Milutin „osvojio Kosovo“, kao i da su „Srbi i Vlasi u Prizren došli s osvajačem Nemanjićem“.

Autor Agon Reja, doktorand na Univerzitetu u Zagrebu, na najradosniji hrišćanski praznik Božić još jednom je pokušao da falsifikuje istoriju.

„Prema istraživaču Nenadoviću, u svojoj monografiji 'Bogorodica Ljeviška' iz 1963. zaklјučuje se da ova crkva nije podignuta u srpsko ili vizantijsko vreme. Bila je i starija, pa se u proučavanju njenih temelјa na osnovu arheoloških nalaza ispostavlјa da je ova crkva podignuta na temelјima paganskog dardanskog svetilišta, za koje je arheolog Edi Šukriju zaklјučuje da je ona bila lokalna boginja Prena ili Premta“, navodi ovaj autor koji u tekstu izražava otvoreno žalјenje budući da je nakon pogroma ova svetinja „u srpskim i međunarodnim akademskim krugovima, opisana kao srpska crkva“ i uvrštena „na posebnu listu srpskih srednjovekovnih spomenika pod zaštitom Uneska“.

Manastir Visoki Dečani

Foto: Shutterstock

 

Manastir Visoki Dečani reagovao je povodom pisanja portala „Koha“ u kome se navodi da je crkva Presvete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu izgrađena na „temeljima paganskog dardanskog svetilišta“, navodeći da ne postoje konkretni i pisani dokazi o takvim tvrdnjama i da se u vreme hrišćanskih praznika podstiče etnička i verska mržnja.

Istakli su da je ova crkva u 17. veku pretvorena u džamiju, gde je korišćena za muslimanske molitve petkom i poznata kao Petka džamija.

- Nakon balkanskih ratova i oslobođenja od osmanske vlasti, ona je ponovo pretvorena u crkvu, pronađene su mnoge freske sa srpskim natpisima i nastavlja da funkcioniše kao pravoslavna crkva i istorijsko sedište srpsko-pravoslavnih episkopa - navode u manastiru Visoki Dečani, i dodaju da objavljivanje istorijski pristrasnih i nekompetentnih tekstova koji generišu pogrešne informacije i negiraju identitet onih koji veruju u ovu svetu crkvu ne samo da je duboko uvredljivo, već i podriva profesionalno novinarstvo i podstiče etničku i versku netrpeljivost.

Inače, radi se o jednoj od najvećih svetinja srpskog naroda, koja je 2006. godine svrstana na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti. Od dolaska NATO snaga na KiM, crkva je pod zaštitom nemačkih vojnika. I pored toga, gađana je iz vatrenog oružja i zapalјena 17. marta 2004. godine.

Sadašnja crkva, zadužbina kralјa Milutina, podignuta je 1306/7. na ostacima katedrale iz 11. veka, koja je takođe osnovana na mestu starije, ranohrišćanske crkve.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading