sat na ruci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Stari satovi dragoceni su iz više razloga, nekad iz ekonomskih, ali neretko i sentimentalnih. Međutim, u proizvodnji časovnika postoji jedno mračno doba u 20. veku. 

U potrazi za svetlošću rodilo se mračno doba

Tokom 20. veka posebno tokom 1920-ih i 1930-ih godina praksa premazivanja kazaljki radijumom postala je česta.

Radijum je radioaktivni element koji se nekada intenzivno koristio u proizvodnji luminoforescentnih materijala, uključujući i premazivanje kazaljki na satu radi sjaja. Drugim rečima izvor zračenja koristio se kako bi kazaljke mogle da sijaju u mraku.

Međutim, premazivanje radijuma postalo je poznato po ozbiljnim zdravstvenim posedicama, posebno za radnike koji su radili sa njim. Radijum se taložio u kostima radnika, izazivajući oštećenja i ozbiljne zdravstvenna posledice poput raka.

"Radijumske devojke"

Sve do zvanične zabrane 1963. godine, radnice u industriji satova premazivale su radijumsku boju na kazaljke i brojeve. Da stvar bude bizarnija one su umakale četkice u radijumsku boju, zatim je stavljale na jezik da bi stanjile četkicu kao bi preciznije bojile.

Kao posledica ove užasavajuće prakse u Sjedinjnim Američkim Državama potvrđen je ogroman broj oboljenja od raka jezika i usta među "radijumskim devojkama", kako su ih zvali.

To je na kraju dovelo da radijum konačno bude izbačen iz industrijske upotrebe.

Stari satovi i dalje zrače?

Na Jutjub kanalu "Hugeshows" odluka da se kazaljke i brojevi radi osvetljenja premazuju nazvana je "apsolutno najglupljom odlukom u istoriji idustrije satova".

Ovaj kanal ispitao je koliko zrače stari satovi uz komentar da ljudi obično ili preuveličavaju ili premalo ozbiljno shvataju opasnost od satova koji su  premazani radijumskom bojom.

Rezulati do kojih su došli je da ne zrače svi stari satovi premazani radijumom isto, te stoga nije moguće, precizno odrediti opasnost od ovih satova u globalu.

Ono što jeste pokazano je da veličina kazaljki nije proporciaonalna zračenju. Na primer, stari budilnik pokazao je daleko manje rezultate zračenja od recimo jednog ručnog sata sa vidno manjom površinom kazaljki.

Gde se krije opasnost?

Nesumnjivo je da opasnost postoji kada se ovi satovi razbiju o čemu za Alo! govori Milica Petrović, master hemičar: 

- Radijum ima 25 izotopa čije su atomske mase nalaze između 213-230. Svi njegovi izotopi su nestabilni. Najstabilniji izotop je 226, koji ima vreme raspada 1600 godina. Pri raspadanju radijuma javlja se snažna jonizirajuća radijacija koja može pobuditi fluorescentne hemikalije i uzrokovati radioluminiscenciju.

- Ako se sat čije su kazaljke i brojevi premazani radijumom razbije, postoji potencijana opasnost od izloženosti radioaktivnom materijalu. Radijum emituje alfa, beta i gama zračenje, pri čemu alfa čestice predstavljaju najveći rizik ako materijal dospe u organizam, na primer putem udisanja ili gutanja - rekla je hemičarka za Alo! i dodala:

- U takvim situacijama, ako se razbije, preporučljivo je izbegavati direktan dodir, a posebno je važno izbegavati udisanje ili guranje zbog zračenja. Ako dođe do razbijanja takvog sata, preporučljivo je koristiti rukavice i druge zaštitne mere kako bi se svela na minumum izloženost radioaktivnom materijalu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading