OVE NAMIRNICE VIŠE ZVANIČNO NEMAJU ROK TRAJANJA Smatra se da će odluka doprineti smanjenju bacanja hrane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Potreban nam je obvezujući popis izuzetaka za određene proizvode koji se nalaze na policama, rekao je Özdemir. Prema njegovom mišljenju, “potpuno je besmisleno” da dugotrajne namirnice poput čaja, riže i meda imaju rok trajanja.

On smatra da natpis "najbolje upotrijebiti do” (nem. Mindesthaltbarkeitsdatum – MHD) zbunjuje mnoge. Zbog toga se mnogo hrane baca iako je još jestiva.

Prema podacima Evropske komisije, svake godine u EU nastane gotovo 59 miliona tona otpada od hrane, što iznosi oko 130 kilograma po stanovniku, a Ozdemir smatra da je odgovornost Komisije EU da predloži i sprovede ovakve mere.

Koliki je stvari rok trajanja ovih namirnica?

Sirovi pirinač se ne može da se pokvari ako ga čuvate na suvom i hladnom mestu. Najvažnije je da ostane suv, te bi odmah posle otvaranja pakovanja trebalo prebaciti ga u suvu posudu sa poklopcem. Tako da ga možete čuvati i u frižideru.

PokazateljI da se pirinač pokvario može da bude miris, promena boje i budž i to ako je došao u kontakt sa vodom.

Med je jedna od namirnica koje su koristile i drevne civilizacije, te su pronađeni i ćupovi sa medom stari hiljadama godina. Dakle, med je na neki način namirnica sa neograničenim rokom trajanja.

To potiče od hemijskog sastava jer je osnovna stavnka šećer i ima jako malo vlage. Med ima prirodno veliku PH vrednost, koja je između 3 i 4.5 i ta kiselost sprečava razvoj bakterija i drugih organizama koji utiču na kvarenje, piše Vojvodina uživo.

Ali važno je da med bude na suvom i zaštićen od vlage jer će se u protivnom ipak pokvariti.

Biljni čaj se neće pokvariti ako stoji duže od vremena naznačenog na pakovanju, već eventualno može da izgubi ukus. Treba ga čuvati na tamnom i mračnom mestu.

Pored ove tri, na primer, još dve osnovne namirnice koje se mogu smatrati nekvarljivim su so i šećer.

BONUS VIDEO 

 

@bizportal.rs Meteori koji padaju na Zemlju nisu novost, ali kada je jedan meteor pa u Indoneziju, cela svetska javnost se zainteresovala. #meteor #novac #milijarder #milioner #bogatstvo #bogatasi #bogati #neverovatno #daliznate ♬ original sound - BizPortal.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading