OVE NAMIRNICE VIŠE NEĆE IMATI ROK TRAJANJA Doneta revolucionarna odluka: "Mnogo manje hrane će se bacati..."
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tamošnji mediji navode da se ministar poljoprivrede Čem Ozdemir odlučio na ovakav potez jer želi da se smanji količina hrane koja se baca.

Natpis "najbolje upotrebiti do" zbunjuje mnoge od nas zbog čega se velika količina hrane baca iako je još jestiva. Ozdemir sada želi da ukine rok trajanja, ali samo za određene namirnice!

MANJE HRANE ĆE ZAVRŠITI U SMEĆU

Čaj, pirinač, med... Mnoge namirnice imaju jako dug rok trajanja, a prema Ozdemirovoj to uopšte nije potrebno.

- To bi trebalo da doprinese da se mnogo manje hrane baca. Potreban nam je obavezujući popis izuzetaka za određene proizvode koji se sada čuvaju na policama - rekao je Ozdemir pre sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu.

"POPUNO BESMISLENO"

Ozdemir, koji je inače iz redova Zelenih, smatra da je potpuno besmisleno da dugotrajne namirnice imaju rok trajanja. Navodi i da je odgovornost Komisije EU da predloži obavezujuće propise.

Svake godine u EU, prema podacima Komisije, nastane gotovo 59 miliona tona otpada od hrane. To iznosi oko 130 kilograma po stanovniku.

Jedno istraživanje je pokazalo da je manje-više slična situacija i u Beogradu gde se po glavi stanovnika godišnje baci 108 kilograma hrane.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading